Gå direkt till textinnehållet

”Det här berör mig, som människa och som journalist”

Susan Ritzén, SVT, har tilldelats 45 000 kronor i stipendium från Sida för att undersöka hur biståndet till journalister förändrats i takt med att yrket blivit farligare, och vilka strategier som hållit yrkesverksamma vid liv i Mexiko, världens farligaste land för journalister.

Susan Ritzén är rutinerad reporter och tidigare utrikeskorrespondent på SVT, och har arbetat i nästan alla världsdelar. Hon talar spanska och har varit i Mexiko tidigare. När hon fått vaccin mot covid-19 så åker hon.

– Vi har gått från idén om en mäktig tredje statsmakt till att pekas ut av FN som en av världens mest utsatta grupper säkerhetsmässigt. Vi behöver faktiskt bistånd för att hålla oss vid liv. Även om jag tror att det är en obekväm tanke för de flesta journalister. Det här berör mig på riktigt, som människa och som journalist.

Susan Ritzén filmar och klipper egna dokumentärer, senast om den svåra situationen för fixare i Filippinerna 2018, och hon kommer att ta med sig kameran även till Mexiko.

Annons Annons

– Men det blir ingen hel film, så långt räcker inte stipendiet. Det blir berättelser om beskydd och hur kollegor fortsätter granskningar som de dödade arbetade med, och försöker hitta sätt att både arbeta och överleva.

Situationen i Mexiko är extrem, men Susan Ritzén menar att den ändå har bäring på Sverige.

– Vi lägger allt mer på säkerhetsutbildningar, rutiner och skyddsutrustning för att undvika hat och hot, trakasserier och våld även här hemma. Vi behöver mer kunskap och strategier för att hantera en vardag där extrema nätmedier publicerar artiklar om hur man gör illa journalister utan att bli straffad. För om vi inte blir klokare på det här snart, vem ska då vilja bli journalist i framtiden?

Fler avsnitt
Fler videos