Gå direkt till textinnehållet

Oisín Cantwell: ”Det är självhatet som driver mig”

Oisín Cantwell, kolumnist och reporter på Aftonbladet, är nominerad till Årets stilist. ”Hårt jobb slår talang. Den kvalificerade texten tar tid.”

Han är en av tre nominerade, tillsammans med Christian Daun och Åsa Erlandsson.

Motiveringen lyder: Oisín Cantwell hittar alltid vinkeln. Ser igenom, vrider prismat en aning, letar upp personerna vi inte hade en aning om att vi måste träffa för att förstå vår samtid; lokalvårdaren, krogägaren, låssmeden. Hans språk är avslappnat och vardagligt för att utan förvarning bli bildrikt, vackert och skarpt som kristall.

Hur känns det?
– Jag blev spontant jätteglad. Jag har sett den ena efter den andra uppburna skribenten nomineras genom åren, så det känns hedrande. Det är väldigt roligt att prisutdelningen sker den 29 maj, det råkar nämligen vara John F Kennedys födelsedag. Och min, säger Oisín Cantwell.

Annons Annons

Varför tror du att du är nominerad?
– Det ska andra svara på. Men jag sätter en ära i att skriva så bra texter som möjligt. Ibland går det hyfsat, ibland sämre. Att skriva är ett livslångt lärande och om man producerar mycket text, som man gör inom dagspressen, är det lätt att gå i fällor och återanvända formuleringar, av tidsbrist och korta deadlines. Jag är väldigt tacksam över att min arbetsgivare ger mig tid och har tålamod med mig. Jag hatar att göra ett dåligt jobb och jag avskyr mig själv i flera dagar efteråt. Det är självhatet som driver mig.

Tycker du att du har utvecklats som stilist genom åren?
– Ja, jag hoppas det. Jag jobbade som nyhetsreporter innan jag för 13-14 år sedan fick börja ägna tid åt en friare stilistik i krönikeform. Ibland snubblar jag över någon gammal text jag skrivit och ja, en viss utveckling går att notera.

Hur blir man en bra stilist?
– Hårt jobb slår talang. Den kvalificerade texten tar tid. Läs och inspireras av andras texter, om det så är August Strindberg, Annette Kullenberg i Aftonbladet eller Jan Lindström i Expressen.

Har du några andra tips?
– Det viktigaste tipset av alla är: Bli inte skribent! Det är ett fruktansvärt yrke med ständig prestationsångest i en hopplös bransch utan framtidsutsikter och det slutar med alkoholism, självmord och skilsmässa. Inte nödvändigtvis i den ordningen.

FAKTA/ÅRETS STILIST

Årets stilist går till en journalist eller annan publicist som ”i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressade och små förhållanden”. Vinstsumman är på 10 000 kronor.

Vinnaren utses vid en middag den 29 maj.

I juryn 2023 sitter författaren och journalisten Ulrika Knutson, förlagschefen för Ordfront Pelle Andersson, Journalistens tf redaktionschef Hanna Lundquist och Journalistens tidigare chefredaktör Helena Giertta, som instiftade priset 2012.

Tidigare vinnare av Årets stilist:
Tom Alandh, juryns jubileumspris 2021
Lubna El-Shanti, 2021
Anna-Lena Laurén, 2020
Kristina Lindh, 2019
Andres Lokko, 2018
Jenny Teleman, 2017
Torbjörn Nilsson, 2016
Karin Thunberg, 2015
Björn af Kleen, 2014
Johar Bendjelloul, 2013
Carina Bergfeldt, 2012

Fler avsnitt
Fler videos