”Det är vår skyldighet att göra detta tydligt och begripligt”
Efter svekdebatten om Las-överenskommelsen och den infekterade konflikten i förbundstyrelsen kan Journalistförbundets nyvalda ordförande Ulrika Hyllert blicka framåt. Frilansarvoden, kollektivavtalen och medlemsomröstningen om nytt huvudavtal står överst på agendan.
Den nyvalda förbundsstyrelsen hade sitt första konstituerande möte direkt efter att kongressen avslutats den 7 oktober. Men det första ”riktiga” styrelsemötet blir först i november.
– Det blir ett fysiskt styrelsemöte och jag ser väldigt mycket fram emot det, och att få jobba med den nya styrelsen, säger Ulrika Hyllert.
Förbundsstyrelsens första uppgift blir att gå igenom kongressbesluten för att kunna planera verksamheten. Men ett par saker står redan högt på agendan.
– Vi har inlett ett arbete med våra kollektivavtal, efter en diskussion i den senaste avtalsdelegationen. Det finns en stark vilja att samlas kring tydliga krav som vi kan gå fram med i nästa avtalsrörelse, och då behöver vi börja jobba med de frågorna före avtalskonferensen, för att kunna förankra och därmed stå starkare och driva frågorna hårdare. Vi har bland annat bokat in möten med public service-klubbarna för att diskutera programanställningarna.
– En annan fråga som – också – ligger överst på agendan är frilansarvodena. Frilans Riks har dragit i gång en arvodeskampanj och det är något som vi verkligen behöver nu när många i frilansleden återhämtat sig efter pandemin. Där tror vi också att de anställda som deltog i kongressen såg vikten av sin egen roll i en arbetsplatsklubb – och att det här är en gemensam kamp.
Det tredje frågan som ligger överst på agendan är, förstås, medlemsomröstningen om det kommande huvudavtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
– Den behöver förberedas så fort som möjligt. Vi har fått i uppdrag av kongressen att tydliggöra vad ett ja eller ett nej till avtalet innebär. Vi måste nå ut till alla medlemmar med tydlig och begriplig information om en överenskommelse som är väldigt omfattande. Det känns roligt, för det här är verkligen en chans att göra innehållet i omställningsavtalet känt i breda grupper.
Förbundsstyrelsen var hårt pressat i Las-frågan och tonläget högt både före och under kongressen.
– Vi visste inte hur Las-diskussionen skulle bli, det var heller inte helt tydligt exakt vad motionärerna ville i praktiken. Även om det är hårda diskussioner med kritik så har det varit värdigt på så många olika sätt, säger Ulrika Hyllert.
Nu ska alltså medlemmarna ta ställning i en fråga som är så komplex att kongressen knappt klarade att ta in det. Hur ska ni lyckas få medlemmarna att fatta detta?
– Det är vår skyldighet att göra detta tydligt och begripligt. Det står i kongressuppdraget. Jag tror att det finns bättre förutsättningar framöver att prata om sakfrågorna och innehållet nu när vi har kongressen bakom oss. Förbundsstyrelsen har fått berättigad kritik för att vi inte förankrat beslutet tillräckligt. Men debatten har inte handlat om att säga ja eller nej till ett nytt huvudavtal utan om vi borde ha sagt ja eller nej till Las-överenskommelsen för ett år sedan. Det går inte att backa. Nu kan vi koncentrera oss framåt.