Gå direkt till textinnehållet

”Det är dags att komma upp ur skyttegravarna nu”

Jan Scherman sågar Moderaternas medieutredning och ser en framtid där partiet, om de kommer till makten, både vill kontrollera och nedmontera public service. ”Med all respekt för SDs partimotion med detta är mycket mer genomarbetat”, säger han till Journalisten.

Moderaternas utredning ”En mediepolitik för mångfald” kom redan i juni och möttes inte av speciellt mycket kritik från branschen eller politiker.

I en debattartikel i DN gick den före detta TV4-chefen Jan Scherman tidigare i veckan till attack mot förslaget som han menar kommer rita om spelplanen för public service.

”Det gäller inte bara besparingar, minskad mångfald, utan också direkt styrning av verksamheten genom att placera ut statliga revisorer på SVT och SR”, skriver Jan Scherman.

Annons Annons

Bland annat kritiserar han hur M presenterade utredningen i sitt pressmeddelande.

Han kallar det ett ”pr-betonat” dokument där det inte framgår att de nya revisorerna ska utses av regering och riksdag. Eller står någonting alls om förslaget att lägga ned UR, ett förslag som kritiserades av UR:s vd Sofia Wadensjö-Karén i en artikel hos Journalisten i juni.

Till Journalisten säger Jan Scherman att det är rimligt att anse att M lite i smyg försöker presentera radikala ingrepp på Public service, och samtidigt kratta gången för ett framtida samarbete med SD.

– Det är rimligt att anta att man har försökt ”dressa bruden”, alltså det ser ofarligt och fint ut men jag kan inte dra någon annan slutsats än de gärna vill lotsa igenom det här utan att det blir någon större diskussion, menar Jan Scherman.

Han anser också att partiet begår ett strategiskt misstag eftersom förtroendet för public service är stort ute i landet.

– Även bland M-väljare finns det ett starkt stöd, det är egentligen bara hos SD-väljarna man kan se en stark opinion mot PS. Jag tror de krattar i manegen för att skapa ett smidigt framtida samarbete med SD gällande mediepolitiken, säger Jan Scherman.

Radiohuset på Gärdet i Stockholm. Foto: Tor Johnsson.

Jan Scherman påpekar att han inte har någonting emot förslagen i sig, men han tycker man ska kalla en spade för en spade. 

– I bästa fall kan man kalla det naivt att M inte inser vilken enorm styrning av ett publicistiskt företag man lanserar. Jag tillhör dem som har varit flitig i debatten och kritiska mot PS, det har handlat om att jag tycker de ska göra mer lokaljournalistik och förstärka utlandsbevakningen. Jag vill ha mer samhällsjournalistik.

Scherman kritiserar också Socialdemokraterna för att de inte förnyat sitt mediepolitiska handlingsprogram sedan juni 2018. Det går inte ens längre att hitta på partiets hemsida, konstaterar han.

– PS är en del av yttrandefriheten och en viktig del av demokratin, men man har lagt frågorna på en minister som också ska ha hand om sport och en massa annat. Det borde vara en viktigare fråga för politikerna.

Vad vill du med det här utspelet?

– Att de som suttit tyst i klassen, framför allt S, gör något. Demokrati bygger på att bryta åsikter mot varandra, därför är det farligt om bara en röst hörs hela tiden. Eller C som är så ivriga att tala i alla andra sammanhang. Och var är V? Vart är SRs vd och SVTs vd? Det är dags att komma upp ur skyttegravarna nu, menar Scherman.  

Odd Eiken, ordförande i Moderaternas mediepolitiska arbetsgrupp och Viktor Wärnick, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (M), svarar på Schermans kritik i en egen debattartikel hos DN.

De menar bland annat att Scherman ”vantolkar” rapporten och försäkrar att de i framtiden vill se ett förstärkt public service.

”Politiken ska inte lägga sig i innehållet i enskilda program. När det gäller public service sätts ramarna i sändningstillstånden. I rapporten föreslår vi en mer transparent och saklig budget- och tillståndsprocess, där regering och riksdag får flera alternativ att ta ställning till inför sändningstillståndsbesluten”, skriver de.

Fler avsnitt
Fler videos