Gå direkt till textinnehållet

M vill stärka granskningen av public service

Moderaterna vill avveckla UR och stärka granskningen av public services oberoende och saklighet.

Odd Eiken, ordförande för Moderaternas mediepolitiska arbetsgrupp och Viktor Wärnick, kulturpolitisk talesperson, presenterar idag på DI Debatt partiets nya mediepolitiska program. Bland förslagen finns att värna dagspressen genom att avskaffa momsen på dagstidningar och göra om driftsstödet till ett omställningsstöd. M vill också begrava förslagen på en europeisk digitalskatt.

När det gäller public service-bolagen föreslår Moderaterna att UR ska avvecklas och att URs uppdrag överförs till SVT och SR. M ”har svårt att se att det finns övertygande principiella skäl för att detta [URs] uppdrag förutsätter ett särskilt bolag”, och pekar på sannolika effektiviseringsvinster.

”Det är svårt att bemöta förslaget, eftersom det helt saknar analys av URs verksamhet och uppdrag. Det är dock viktigt att poängtera att följden av ett sådant här förslag handlar om långt mer än bara URs existens. En avveckling av UR skulle komma att beröra en stor del av Sverige – alla barn, lärare och föräldrar – och därför på sikt oss alla. Det är ett djupt olyckligt förslag för alla dem som tror på vikten av kunskap, utbildning och folkbildning”, säger URs vd Sofia Wadensjö Karén i en kommentar till förslaget.

Annons Annons

M vill också införa en ny tillståndsprocess där public service-företagen själva får i uppgift att föreslå prioriteringar i programverksamheten, att beskriva olika anslagsnivåer och dess konsekvenser.

”På så sätt kan vi få en bättre underbyggd diskussion om public service-bolagens uppdrag och finansiering, utan att politiken kommer in i programfrågor som oberoende medier måste råda över själva. Detta är också en ordning ägnad att värna arbetsro och journalistisk integritet under tillståndsperioderna”, skriver talespersonerna.

M vill också skapa ”en oberoende intern revisionsfunktion” inom varje public service-företag. Den ska dels ha en granskande roll inför anslagsbeslut. Men ska också göra ”breda och vetenskapligt grundande granskningar av saklighet och opartiskhet” som ska komplettera Granskningsnämndens prövningar.

Fler avsnitt
Fler videos