Jan Lindsten Jan Lindsten. FOTO: Agnes Westberg

”Det är bra med lite dåligt samvete”

11 oktober, 2018

Samtal med Jan Lindsten blir klimat- och miljöreporter på Borås Tidning.

– Jag ser det som en möjlighet till vardaglig rapportering av de här viktiga frågorna. Jag vill blanda stort och smått, globalt och lokalt.

Han har tidigare haft andra bevakningsområden på tidningen, bland annat vård och omsorg, som nu övertas av andra.

– Det känns väldigt bra att redaktionsledningen, trots att det är kämpiga tider, tar det här viktiga steget, säger han.

– Vi har självklart bevakat frågorna tidigare också, men då har det skett lite mer ad hoc.

En fråga han särskilt vill lyfta är hur gemene man konkret kan bidra till att minska miljö- och klimatpåverkan, och hur mycket man kan begära av ett vanligt hushåll.

– Man pratar om styrmedel på olika sätt. Det är klart att alla har ett ansvar, somliga ett större än andra. Hur arbetar man med kunskapsuppbyggnaden? Vad är en bra och klok hållning? Sådana saker vill jag försöka skildra.

Han vill också belysa den slumrande frågan om kemikaliesamhället. Och vad det betyder vilken mat vi sätter på bordet.

– Jordbrukets miljöpåverkan är också en fråga som är väldigt aktuell lokalt här i Sjuhäradsbygden.

Han kommer också att fortsätta med sin bevakning av infrastruktur och energifrågor, som hänger nära samman med klimat och miljö.

Hur klimat- och miljövänlig är du själv?
– Jag flög från Bryssel igår, det var ju inte särskilt klimatvänligt. Och vi bytte nyligen bil till en med dieselmotor, det kändes inte heller bra. Men jag tror det är bra med lite dåligt samvete, säger Jan Lindsten.

Han värmer upp sitt ganska läckande hus med ved, pellets och el som är inköpt från vindkraftsanläggningar. Och odlar tillsammans med sin fru en del av sina livsmedel sedan ett par år tillbaka.

– Det är ju inget för alla och lite mer ett livsstilsval. Men frågan är vad det betyder om man tar lite större ansvar för livsmedelsförsörjningen?

– Å andra sidan raserar du snabbt det du vunnit på att odla egen potatis och lök genom att åka till Thailand på semester. Jag ska försöka visa på helheten av den här omställningen det talas om när det gäller klimatet, säger Jan Lindsten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies