Gå direkt till textinnehållet

De fördömer åtalen efter Estonia-dokumentären

Två av personerna bakom den nya dokumentären om Estonia står åtalade för att brutit mot gravfriden. Nu går bland annat det svenska, finska, danska, norska och estniska journalistförbunden – tillsammans med Europeiska journalistfederationen EFJ – ihop och fördömer detta.

”Att Sverige åtalar journalister för att ha samlat in information som är av stort allmänintresse strider mot både svensk och internationell lag”, skriver de bland annat.

Det är journalisten Henrik Evertsson, som Journalisten intervjuade inför premiären, och ROV-operatören Linus Andersson som står åtalade.

Även om domstolen skulle komma fram till att Estonialagen begränsar anskaffarfriheten finns det i svensk grundlag ett allmänt skydd för yttrandefriheten, skriver de sju journalistorganisationerna vidare.

Annons Annons

”En fällande dom i fallet med Estonia-dokumentären skulle innebära en inskränkning av yttrande- och informationsfriheten enligt konventionen, vilket skulle vara förödande för den undersökande journalistiken i de nordiska länderna”, fortsätter de.

Fler avsnitt
Fler videos