Gå direkt till textinnehållet

Kan ny dokumentärserie om Estonia-katastrofen ge fler svar?

I en ny dokumentärserie där till och med namnet Estonia – Fyndet som förändrar allt utlovar nya svar, vill frilansen Henrik Evertsson berätta vad som egentligen hände på M/S Estonia. Nu står han bland annat åtalad för att ha brutit mot gravfriden.

Fotografen Henrik Evertsson har tidigare vunnit norska Journalistförbundets pris Årets frilans för dokumentären Raskrigarna, som följer aktivisterna inom nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen i Sverige.

Nu är han aktuell som regissör för en ny dokumentärserie i fem delar som undersöker den tragiska olyckan med M/S Estonia, som förliste mellan Stockholm och Tallinn 28 september 1994, och ledde till att 852 personer omkom.

Sedan haveriet har fartyget legat kvar på havets botten. Enligt haverikommissionens utredning ska förlisningen ha berott på hårt väder och utslitna gångjärn på fartygets bogvisir.

Detta ledde till att bogvisiret och en ramp slets loss av de höga vågorna så att vatten kunde tränga in.

Under åren har dock den versionen ifrågasatts, bland annat av Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga (SEA) som flera gånger krävt utredning av hela vraket, något som avvisats av myndigheterna.

Samtidigt har så kallad gravfrid utlysts över platsen vilket förbjuder dykningar på vraket.

Bara själva namnet Estonia – Fyndet som förändrar allt, indikerar att man kommer få helt nya svar i kring vad som hände fartyget. Men Henrik Evertsson vill inte gå händelserna i förväg.

– Jag kan inte gå in på om vi kan presentera nya bevis, utan jag hoppas att så många som möjligt vill se serien och så får man själv skaffa sig sin uppfattning, säger Henrik Evertsson till Journalisten.

Teamet har bland annat intervjuat flera förstahandskällor med en direkt koppling till katastrofen. Enligt ett pressmeddelande från Discovery, som ligger bakom serien tillsammans med produktionsbolaget Monster, ställer flera källor som aldrig tidigare figurerat i medier upp med sin historia.

– Vi har gjort ett gediget journalistiskt arbete där vi försökt prata med överlevande och anhöriga, men även andra som har varit inblandade i hanteringen av katastrofen, säger Henrik Evertsson.

Serien innehåller även dokumentationer från dyk som genomförts för att komma närmare och undersöka vraket.

Aftonbladet rapporterar att Henrik Evertsson är en av två svenskar som står åtalade för att ha brutit mot gravfriden, vilket han bekräftar för Journalisten.

– Ja, det stämmer. Det är såklart en ovanlig situation att som journalist bli misstänkt för ett brott och åtalad, men jag välkomnar rättegången, och vi ska komma med våra argument under huvudförhandlingen.

Hur motiverade ni beslutet att gå ned och filma, ni måste ha vetat om riskerna för exempelvis åtal?

– Det föregicks av grundliga värderingar innan vi tog det beslutet. Både juridiska och etiska sådana, och vi anser inte att vi genom det har brutit mot någon lagstiftning.

Hade ni anhöriggruppen bakom er innan ni tog det beslutet?

– Vi hade stöd av dem ja.

Vad förväntar du dig för reaktioner efter serien släpps?

– Min drivkraft har hela tiden varit att kunna ge nya svar till anhöriga och andra som har varit nära berörda av den här svåra olyckan. I ett större perspektiv är det också viktigt att en sådan här olycka kan bidra till sjösäkerheten i stort, säger Henrik Evertsson.

Samtliga delar finns att streama på Dplay från och med årsdagen av katastrofen den 28 september.

Fler avsnitt
Fler videos