Gå direkt till textinnehållet

De får RUGs pressfrihetspris

I dag, på Pressfrihetens dag, får Mesfin Negash, exiljournalist från Etiopien, ta emot Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2013. Han delar priset med de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Journalisten Mesfin Negash lever i exil i Sverige sedan hans tidning Addis Neger stängdes ner av etiopiska myndigheter 2010. Han anklagades, tillsammans med sina kolleger, för terrorism och riskerade ett långt fängelsestraff. Han flydde till Sverige via Uganda och fick asyl här i februari 2012. I Sverige fortsätter han stitt arbete som journalist och han skriver för etiopiska och flera utländska tidningar, samt medverkar regelbundet i Dagens Nyheter, berättar RUG i ett pressmeddelande.

"Först och främst ser jag Pressfrihetspriset som ett erkännande för mina etiopiska journalistkolleger som antingen sitter fängslade eller arbetar under svåra förhållanden. Personligen är också priset en uppmuntran att fortsätta mitt arbete i exil", säger Mesfin Negash.

Han delar priset med de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som satt fängslade i Etiopien under fjorton månader efter att ha tagit sig in i landet för att rapportera om oljeutvinningen i Ogaden-provinsen.

Annons Annons

"Vi är hedrade, framför allt känns det fantastiskt att rent fysiskt kunna ta emot priset. Vi kunde sluta räkna efter 438 dygn, flera av våra kolleger i Etiopien räknar fortfarande. Kollegan Reejot Alemu har i dag varit fängslad i 685 dagar för att ha gjort sitt jobb", säger Martin Schibbye och Johan Persson tillägger att hoten mot pressfriheten "måste mötas med mer journalistik".

Fler avsnitt
Fler videos