Gå direkt till textinnehållet

De är pandemins yttrandefrihetshjältar

En slovensk grävare, en kinesisk författare, fyra Vita huset-korrar. Det är några av de 30 ”yttrandefrihetshjältar” som Reportrar utan gränser (RSF) menar har gjort avgörande skillnad under coronapandemin.

RSF publicerar idag en lista över 30 journalister, visselblåsare och medieorganisationer som genom sin rapportering eller initiativ kunnat sprida trovärdig och kvalitativ information, motverkat censur och bekämpat desinformation som hotar människors hälsa.

Varför har ni gjort den här listan?
– Coronapandemin har kraftigt försämrat situationen för pressfrihet och oberoende journalisters och mediers arbeten. Regeringar världen över har direkt riktat in sig på, och försvårat arbetet för, personer vars uppgift det är att granska makten och hålla allmänheten informerad genom saklig och trovärdig journalistik. Att i det läget fortsätta sitt arbete, trots de oerhörda risker det kan innebära, är värd en eloge. Därför publicerar vi den här listan idag, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF i Sverige.

– Den innehåller långt ifrån alla yttrandefrihetshjältar vi skulle vilja lyfta i dessa tider, men den tar upp 30 journalister, visselblåsare och medier som definitivt förtjänar vår uppmärksamhet och vårt stöd. Utan dem hade pandemin kunnat vara ännu värre.  

Annons Annons

På listan finns både okända namn och kända grävare och medier, från länder i fem kontintenter. Här finns serbiska reportern Ana Lalic som greps för att ha rapporterat om brist på skyddutrustning inom vården, slovenske grävaren Blaž Zgaga som utsattes för en myndighetsorkestrerad hatkampanj på grund av sin bevakning och den afghanska reportern Anisseh Shahid som rapporterat under hot av såväl covid-19 som talibanernas attacker.

De amerikanska Vita huset-reportrarna Weija Jiang, Paula Reid, Peter Alexander och Kristin Fisher, som trots upprepade attacker från Trump och hans medhjälpare fortsatt att ifrågasätta USAs regerings hantering av pandemin listas också som ”informationshjältar” av RSF. 

Här hittar du hela listan.

Fler avsnitt
Fler videos