Gå direkt till textinnehållet

De är mäktigast i Grävsverige 2018

För fjärde året i rad rankar Scoop de mäktigaste i grävbranschen. Här är listan.

”Det är lätt att sätta ihop en lista över duktiga svenska granskande journalister och redaktörer. Bruttolistan hamnar snabbt på upp emot 150 namn och den kan göras längre. Betydligt svårare är det att välja ut de 30 som ska få plats på den färdiga maktlistan”, det skriver Föreningen grävande journalister (FGJ) tidning Scoop i ett pressmeddelande.

Nytt för i år är att listan är framtagen i samarbete med en ej namngiven jury bestående av erfarna personer från olika delar av mediebranschen, mot löfte om anonymitet har förhoppningen varit att juryns medlemmar ska kunna vara extra ärliga och inte ta kollegial hänsyn.

1. Johan Brånstad. Ålder: 54 Gör: Projektledare Dokument Inifrån, SVT
Scoops kommentar: ”En av Sveriges mest erfarna grävare som sedan länge lämnat rampljuset framför tvkameran för att i stället se till att lotsa fram några av de senaste årens bästa tv-reportage i rollen som projektledare och redaktör. En skicklig spelare i ett tv-hus hämmat av vänskapskorruption och interna maktstrider som får saker ur händerna. Dokumentärerna om Thomas Quick, Macchiariniaffären och Kevinmordet hade aldrig blivit av utan Johan Brånstad, i varje fall inte med samma strålande slutresultat. Han har landets främsta dokumentärmakare och researchers i nätverket och en rejäl budget. Nu väntar vi alla nyfiket på vad som blir nästa stora projekt”.

Annons Annons

2. Lisa Helgesson. Ålder: 43 Gör: Redaktör för grävande journalistik, SR
Scoops kommentar: ”Snart två år in på jobbet som Sveriges Radios grävredaktör har Lisa Helgesson fått upp tempot rejält. Själv Guldspadeprisad är hon hyllad av många medarbetare som en närvarande och stöttande arbetsledare. Hon har ett finger med i spelet när det gäller granskningar för flera olika traditionella tablåprogram men också för nya och längre poddformat. I grävteamet finns rutinerade programmakare och researchers liksom unga spännande stjärnskott, en kombination som visat sig ge rejäl avkastning i grävkvalitet”.

3. Caspar Opitz. Ålder: 46 Gör: Redaktionschef, Dagens Nyheter Kommentar: Långvägare på DN som själv en gång i tiden vunnit en guldspade. Sedan snart fem år redaktionschef och en av nyckelpersonerna bakom de senaste årens lyft av det granskande innehållet. Beskrivs som mycket engagerad och respekterad bland reportrarna. DN:s fingerfärdiga rekryteringar och en satsning på egna avslöjanden har inte gått läsarna förbi. Flera klassiska gräv har fått stort genomslag men DN har också höjt sig inom det bredare berättandet så väl som det mer vardagsnära granskandet baserat på nya digitala metoder.

4) Ulf Johansson, Hans Peterson Hammer och Marianne Westman. Ålder: 59, 56 och 50 Gör: Nya ledningstrojkan på Uppdrag granskning, SVT Kommentar: Uppdrag granskning genomgår ett stort generationsskifte och har fått en ny ledning i form av Ulf Johansson, ansvarig utgivare, Hans Peterson Hammer, huvudredaktör, och Marianne Westman, chef online och ekonomi. SVT:s grävande flaggskepp har tuffa krav på sig att leverera avslöjanden vecka efter vecka men förfogar också över stora resurser. En utmaning blir att omvandla genomslaget och den höga kvaliteten i tablåprogrammet till en delvis ny publik online. Återstår att se hur den nya ledningstrojkan formerar sig. Inledningsvis har Hans Peterson Hammer störst inflytande över vilka uppslag som ska bli färdiga program.

5) Jonas Alsgren. Ålder: 48 Gör: Redaktör Kalla fakta, TV4
Kommentar: Landets äldsta granskande TV-program har förtvivlat svårt att vinna Guldspadejuryns gunst men det ska inte tas som ett tecken på bristande förmåga. Under Jonas Alsgrens ledning har redaktionen laddat om och stått för en lång rad tunga granskningar det senaste året inom ett brett fält. När värsta konkurrenten UG går in i ett omställningsår finns möjligheter för Kalla fakta att återta förlorad mark.

6) Acta Publica, 7) Christian Holmén, 8) Mattias Göransson, 9) Maria Trädgårdh, 10) Janne Josefsson och Nils Hanson.

Se hela listan i nya numret av Scoop.

Fler avsnitt
Fler videos