Gå direkt till textinnehållet

Dansk sammanslutning vill ha bort rasismförbud

Medlemmar i danska ”Trykkefrihedsselskabet” har ett flertal gånger anmälts för brott mot landets rasismlag. Danska Folkepartis krav på att ta bort lagen har nu fått etablerade politiker att överväga att ändra lagen.

”Trykkefrihedsselskabet”, en dansk sammanslutning inriktad på att stoppa det muslimska inflytandet i Danmark, har flera gånger dömts för brott mot Danmarks rasismparagraf, som förbjuder folk att håna eller hota personer av annan etnicitet, tro eller sexuell orientering.

Nu har frågan om lagen aktualiserats efter att danska Trykkefrihedsselskabets ordförande Lars Hedegaard anklagats för brott mot denna paragraf efter uttalanden till en internetsida om att det bland muslimer inte betraktas som något fel för en muslimsk familj att våldta sina egna barn.

Dansk Folkeparti har sedan sommaren arbetat med att kräva en revision av rasismlagen för att kunna förhandla med regeringen inför nästa års statliga finansbudget, skriver Berlingske Tidende. Partiets EU-parlamentariker, Morten Messerschmidt, säger att man vill att politiker inte ska fällas för lagen om uttalandena sker inom ramen för en politisk debatt.

Annons Annons

Venstre-politikern Kim Andersen, säger sig gärna ta en diskussion om paragrafens formulering. Även integrationsansvarige politikern för partiet konservative, Naser Khader, säger sig vara beredd att diskutera paragrafen. ”Vi ska inte döma folk för sina yttranden utan sina handlingar,” citeras han i Berlingske Tidende.

Fler avsnitt
Fler videos