Gå direkt till textinnehållet

Dansk politiker: ”Svenska journalister är slynglar”

Parlamentarikern Søren Espersen kritiserar svenska journalister för att de manipulerar fakta. Han säger också att dagens unga journalister saknar ryggrad. (Rättad)

Den journalistiskt utbildade parlamentarikern och före detta presschefen för Dansk Folkeparti, Søren Espersen, riktar skarp kritik mot svenska journalister. I en intervju med danska Journalisten kommenterar han ett påstående om att man vägrat ge svenska medier intervjutid med partiledaren Pia Kjærsgaard.

”Det stämmer, och förklaringen är att svenska journalister är ett gäng slynglar, och där kan du gärna citera mig. De har bara en sak i åtanke, nämligen att manipulera”, säger Espersen.

Han uppger att han själv blivit utsatt för detta i en intervju med ”en tidning från Göteborg”, där texten var korrekt återgiven, men att man valt att illustrera med en bild av den nationalsocialistiske partiledaren Jonni Hansen.

”Därför har vi sagt till svensk TV att de gärna får intervjua Pia Kjærsgaard, men endast live så de inte kan manipulera henne.”

Søren Espersen ser också en djup problematik i att unga journalister i dag alldeles för enkelt fogar sig i sina källors önskemål, och att man alltför ofta lämnar över texter för citatkontroll.

Han säger att han konfronterat många journalister om detta, och att de då sagt att de fått lära sig det på journalistutbildningarna.

”Så var det då inte när jag gick på Journalisthögskolan. På den tiden fick källorna nästan dra citaten ur oss för att få se dem. Jag tycker att det är helt fel att frivilligt överlämna redigeringsrättigheten till källan."

Fler avsnitt
Fler videos