Gå direkt till textinnehållet

Dan Josefsson: ”Jag bär fällningen som en medalj”

Dan Josefsson ångrar inte sina uttalanden som nu fått honom fälld i Granskningsnämnden för radio och tv. Samtidigt är han kritisk till den anmälan som gjordes rörande dokumentären Fallet Kevin. UPPDATERAD: Göran Lambertz kommenterar GRNs beslut.

Som Journalisten berättat tidigare i dag frias alltså SVTs dokumentär Fallet Kevin helt av Granskningsnämnden för radio och tv. Däremot fälls Aktuellt för att Dan Josefsson, som gjort dokumentären, kvällen den 17 maj förra året kallade spaningsledaren Rolf Sandberg för en ”ful filur” i sändning.

– Det viktiga är att Granskningsnämnden såg igenom de dimridåer som anmälarna lade ut rörande själva dokumentären. Nämnden lät sig inte luras den här gången heller, säger Dan Josefsson till Journalisten.

Det han avser är dokumentären Kvinnan bakom Thomas Quick, som också friades av Granskningsnämnden, efter anmälan från psykologiprofessorn Sven Å Christianson.

Dan Josefsson ångrar sig inte:

– Jag bär fällningen som en medalj. Det är märkligt att jag är den ende som har blivit fälld, och den ende som kommer att fällas, i Kevinutredningen – och inte till exempel de som skapade den här rättsskandalen.

Han förklarar varför han gjorde sina uttalanden i Aktuellt med att han kände sig tvungen att försvara de två pojkarna Robin och Christian och deras far Weine.

– Jag blev konfronterad med uppgifter från Rolf Sandberg, om att pojkarnas pappa skulle ha skrivit vissa uppgifter om Kevin i en dagbok samma dag som dödsfallet inträffade. Det var en ren lögn, och de var inte på plats för att försvara sig i studion, så det var därför jag sade som jag gjorde. Jag vet inte vad jag skulle ha kunnat kalla honom som hade passerat Granskningsnämndens nålsöga.

Tidigare justitierådet Göran Lambertz gick förra året ut i hård kritik mot dokumentären, vilket Journalisten berättat om. Inför Granskningsnämndens beslut försökte han också skapa uppmärksamhet kring fallet, genom att offentliggöra hela den anmälan som skickats till Granskningsnämnden samt sina egna svar i replikväxlingen med SVT.

Det var Göran Lambertz som tillsammans med spaningsledaren Rolf Sandberg, psykologiprofessorn Sven Å Christianson samt advokaten Claes Borgström låg bakom anmälningen till GRN.

Publiceringen som Göran Lambertz gjorde på sin blogg i februari i år innehåller utdrag ur polisförhören som hölls med Robin och Christian samt avskrift av deras pappas anteckningar, alltså mycket integritetskränkande uppgifter.

När Journalisten för tre månader sedan begärde ut anmälan från Granskningsnämnden var förhören helt maskade med motiveringen att de innehåller känsliga personuppgifter (se bild).

Psykologiprofessorn Sven Å Christianson uppgav samtidigt på sin hemsida att han stod bakom beslutet att publicera de känsliga uppgifterna.

Göran Lambertz medgav på bloggen att materialet är ”känsligt från integritetssynpunkt”. Som förklaring till varför de ändå valde att offentliggöra uppgifterna utan tillstånd från familjen uppges särskilt det faktum att dokumentären vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande:

”Allmänheten bör kunna skaffa sig ordentlig kännedom om vidden av de vilseledanden och undangömmanden av avgörande fakta som Sveriges Television gjorde sig skyldig till i Kevindokumentären. Inte minst med hänsyn till att dokumentären fick Stora Journalistpriset, och till att Granskningsnämndens avgörande lär dröja, finns det ett betydande intresse av att omständigheterna kring dokumentären blir kända utan ytterligare dröjsmål.”

Dokumentären friades dock alltså på alla punkter av Granskningsnämnden.

Dan Josefsson, anser att hela anmälan till GRN var djupt problematisk.

– Robin och Christian utsattes för ett magnifikt rättsövergrepp. Genom anmälan fortsatte detta övergrepp på ett hänsynslöst sätt. Det saknas spärrar, säger Dan Josefsson.

UPPDATERING: Journalisten har varit i kontakt med Göran Lambertz, som på måndagskvällen hänvisar till ett nyskrivet blogginlägg, där han kritiserar Granskningsnämndens friande av dokumentären. Han skriver bland annat: ”Betyder inte Granskningsnämndens bedömning att SVT har fri rätt att vilseleda allmänheten? Och är det i så fall så det bör vara? Inget gör mig dock riktigt förvånad i Kevinärendet. Kanske beror det på att jag har upplevt Quickärendet på ännu närmre håll.”

Göran Lambertz medger också i blogginlägget att de publiceringar han gjort på bloggen har ”drabbat några personer ganska hårt”, och tycker att det finns fog för att diskutera om man bör offentliggöra sådana uppgifter som han har gjort. Han har själv kommit fram till att det ändå bör sägas, och kommer att vidareutveckla detta resonemang i en kommande publicering, uppger han.

Fler avsnitt