Gå direkt till textinnehållet

Första fällningen om Gaza-kriget – SVT nämnde inte bosättningar

GRN Granskningsnämnden fäller ett inslag i Rapport den 7 oktober. Inslaget stred mot kravet på opartiskhet.

Som Journalisten rapporterat har kriget i Gaza lett till en mängd anmälningar mot mediernas rapportering. Nu börjar Granskningsnämndens beslut komma.

Den 7 oktober sände Rapport en extrasändning med anledning av Hamas terrorattack mot Israel. I ett nittio sekunder långt inslag gav SVT en historisk bakgrundsbeskrivning av konflikten mellan israeler och palestinier sedan 1948. SVT redogjorde bland annat för olika arabländers attacker mot Israel och att Israel under sexdagarskriget ”tagit kontrollen” över Västbanken, Gaza, Golanhöjderna och Sinaihalvön.

Däremot nämnde SVT inte Israels ockupation av palestinska områden och den israeliska bosättarpolitiken. En person anmälde därför inslaget som partiskt.

Annons Annons

SVT Nyheter skriver i sitt svar att man återkommande både före och efter krigsutbrottet rapporterat om israeliska bosättningar. Men i det här inslaget lade man tyngdpunkten på regionala styrkeförhållanden, med tanke på hur omkringliggande länder skulle kunna dras in i den eskalerande konflikten.

Granskningsnämnden ger dock anmälaren rätt . Nämnden anser att den historiska redovisningen i inslaget blev ensidig när uppgifter om bosättarpolitik och israelisk ockupation utelämnades. Därmed stred inslaget mot kravet på opartiskhet.

Kommentarer

4 svar till ”Första fällningen om Gaza-kriget – SVT nämnde inte bosättningar”

  1. Innebär det att varje nyhetsinslag om de fruktansvärda förhållandena i Gaza måste innehålla kommentarer om att det började med Hamas bestialiska terrordåd?

    Om inte utelämnas viktig information och tittaren kan ges intryck av att Israels gått till angrepp utan anledning.

  2. Att på 90 sekunder redogöra för konflikten sedan 1948, utan att någon tittare upplever det som partiskt. Good luck!

  3. Det har kommit fler anmälningar och det kommer att bli mer om de fortsätter så. Det gäller inte enbart den 7 oktober. Från och feb har de börjat med delvis nyanserad nyhetsbevakning men långt ifrån BBC eller CNN. 

  4. Jonas Arnesen, Israel har gått till angrep sedan 14 maj 1948. För guds skull, Gaza är ockuperad av Israel långt innan 7 oktober och i 75 år har Palestinska folket fått lida så otroligt.

Fler avsnitt
Fler videos