Gå direkt till textinnehållet

Journalist gripen i Qatar – bar regnbågsfärger

Den amerikanske journalisten Grant Wahl nekades inträde till VM-match och fick sin telefon tagen i beslag – för att han bar en regnbågsfärgad tröja.

Trots ett löfte om att regnbågsflaggor skulle vara tillåtna på arenor under fotbolls-VM i Qatar har flera supportrar fått regnbågsfärgade klädesplagg beslagtagna av säkerhetsvakter.

Den amerikanske journalisten Grant Wahl berättar på Substack att han bar en regnbågsfärgad tröja till stöd för HBTQ+-rättigheter när han skulle se matchen USA-Wales i Doha på måndagen och stoppades.

Han nekades inträde, hans mobiltelefon togs i beslag, och han uppmanades att ta av tröjan, vilket han vägrade. När han twittrade att han nekats inträde blev han frihetsberövad. Ytterligare en journalist, Andrew Das på New York Times, greps tillfälligt när han stannade för att samtala med Wahl om vad som skett.

Annons Annons

Efter 25 minuter släpptes Grant Wahl in på arenan. Han fick en ursäkt från en säkerhetschef samt en representant från Fifa.

”Men händelsen fick mig att fundera: Hur är det för vanliga qatarier som kanske bär en regnbågströja när världen inte ser på? Hur är det för dem?” skriver Grant Wahl.

Den danska TV2-journalisten Jon Pagh blev beordrad av qatarisk polis att ta av sig sin regnbågsfärgade One Love-armbindel när han gjorde sig redo för sändning utanför det danska landslagets hotell i öknen tre mil från Doha.

”Efter fem minuter kommer polisen förbi, tar tag i mig och säger att jag inte får ha armbindeln på. Jag frågade varför. Det svarade att bindeln är olaglig. Det är bisarrt och skakande”, säger Jon Pagh till TV2.

Fler avsnitt
Fler videos