Gå direkt till textinnehållet

Fallet Kevin frias

Dokument inifråns dokumentärserie Fallet Kevin frias helt av Granskningsnämnden. Däremot fälls Aktuellt för ett uttalande av Dan Josefsson, som gjort dokumentären.

I juli förra året anmälde tidigare spaningsledaren Rolf Sandberg och psykologiprofessorn Sven Å Christianson programmet Fallet Kevin som sändes i maj i SVT till Granskningsnämnden för radio och tv. I anmälan företräddes de av två välkända jurister: advokaten Claes Borgström samt Göran Lambertz, tidigare justitiekansler samt justitieråd i Högsta domstolen.

Nu har Granskningsnämndens beslut kommit, och programmet frias helt. ”Utifrån de uppgifter som förts fram i ärendet kan nämnden inte finna att framställningen var felaktig eller vilseledande eller att den utelämnade i sammanhanget väsentliga uppgifter”, skriver Granskningsnämnden.

Anmälarna gjorde också separata anmälningar mot Gomorron Sverige och Aktuellt i SVT, rörande uttalanden som Dan Josefsson gjort. Inslaget i Gomorron Sverige frias, men däremot fälls Aktuellt. ”Journalistens uttalanden i Aktuellt om att K [spaningsledaren Rolf Sandberg reds anm] stått för ett kalkylerat bedrägeri, saknade respekt för sanning, hederlighet och vanlig mänsklig anständighet och var en mycket ful filur innebar ett personangrepp som passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för opartiskhetskravet”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Ledamoten Clas Barkman är skiljaktig och anser att inslaget i Aktuellt borde frias, mot bakgrund av att Dan Josefsson borde ha betraktats som ”tillfälligt medverkande”, för vilka kraven på opartiskhet och saklighet ställs lägre än på företrädare för SVT.
 

Läs mer: Dan Josefsson och Göran Lambertz kommenterar GRNs beslut.

Fler avsnitt
Fler videos