Gå direkt till textinnehållet
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet.
Foto: Tor Johnsson

Dagspressavtalet är klart – arbetsgrupp för visstidsanställda tillsätts

avtalsrörelsen 2025 Journalistförbundet och Medieföretagen har enats om ett nytt kollektivavtal för dagspressområdet. Under året ska en partsgemensam grupp ta fram rekommendationer kring visstidsanställningar. Löneökningarna följer märket och en dags arbetstidsförkortning införs 2026.

Förhandlingarna om dagspressavtalet skulle ha varit klara förra veckan, men frågan om visstidsanställdas villkor kärvade. Nu är avtalet undertecknat, utan någon skrivning som innebär ett stopp för Las-karusellen, vilket var Journalistförbundets krav.

I stället ska en partsgemensam arbetsgrupp ta fram rekommendationer för ”hur visstidsanställningar bör hanteras ansvarsfullt”. Gruppens arbete ska vara klart senast den 12 juni 2026.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert tycker ändå att det är en framgång.

– Det här är första gången vi får Medieföretagen att formellt gå med på ett gemensamt strukturerat grepp om visstidsfrågan. Det är ett viktigt steg framåt. Vi går in i arbetet med en tydlig ambition att åstadkomma bättre villkor för visstidsanställda och har förväntningar på resultat, säger Ulrika Hyllert.

Ni fick inte igenom ert krav om en skrivning för att få stopp på utlasningarna. Är du inte besviken?

– Jag hade helst önskat att vi hade fått det, men det var väldigt svårt. Under förhandlingarna har delegationen vänt och vridit på varje sten och till slut kommit fram till att det här är den mest ansvarsfulla lösningen. Arbetsgruppens arbete kommer att få betydelse för hela branschen, inte bara på dagspressområdet.

Förhandlingarna mellan parterna har pågått till sent på kvällarna. Vad är det som har kärvat?

– Ja, vi har suttit och förhandlat på många orimliga tidpunkter, sådant som jag trodde hörde till 1900-talet. Det beror på att vi har haft stora och omfattande krav, om arbetstidsförkortning, rätt till övertidsersättning för deltidsanställda och ett skarpt yrkande om visstidsanställdas villkor. Det har tagit mycket tid och kraft.

Löneökningarna blir 3,0 procent från den 1 april 2025 och 2,5 procent från den 1 april 2026.

En arbetstidsförkortning om en extra ledig dag införs från och med 2026, enligt samma system som i det nya public service-avtalet. Deltidsanställda får också rätt till övertidsersättning i stället för mertidsersättning för arbete utöver ordinarie arbetstid.

Medieföretagen har i förhandlingarna fått igenom en sänkning av semestertillägget på de tre särskilda kompledighetsdagarna (SKL-dagarna) i dagspressavtalet, från 0,8 till 0,4 procent. Dessutom tas det särskilda prövobehovet för provanställningar bort och provanställningar kan avslutas med två veckors varsel från arbetsgivaren, i stället för en månad.

– Det är rena eftergifter för att vi skulle få igenom våra krav om arbetstidsförkortning och övertid för deltidsanställda. Det är inget vi har önskat. När det gäller provanställningarna så har vi nu en reglering som mer liknar den som finns i andra avtal, säger Ulrika Hyllert.

Lägstalönerna höjs till 30 551 kronor (med akademisk examen) och 27 909 kronor (övriga) från den 1 april 2025. Praktikantlönen höjs till 13 954,50 kr från 1 april 2025

Dessutom avsätts 0,4 procent av löneökningarna till flexpension.

Kommentarer

Ett svar till ”Dagspressavtalet är klart – arbetsgrupp för visstidsanställda tillsätts”

  1. Ännu en gång får LAS-karusellen fortsätta… kommer lämna branschen så snart det går, tyvärr //Mvh en duktig vikarie som kämpat på de största redaktionerna i flera år

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslaget till tidningen Journalisten, Nummer 3 2025