Gå direkt till textinnehållet

”Coronabevakningen är Årets flopp”

Axel Andén, chefredaktör för Haparandabladet, tycker att den svenska coronabevakningen är Årets flopp.

Årets scoop: Haparandabladets avslöjande att Haparanda kommun i hemlighet försökte sälja sitt värmeverk till ett Luxemburgägt investmentbolag.
Årets journalist: Anna-Lena Laurén har gett nya inblickar i våra östliga grannländer och också förmått sätta coronahanteringen i perspektiv.
Årets flopp: Den svenska coronabevakningen, medierna litade för mycket på de svenska myndigheterna. Det har också blivit en stark polarisering kring coronahanteringen efter att varje ansats till dialektik förkastades och konstruktiva förslag möttes med förakt.
Årets flipp: DN och SvD har räddat den svenska dagspressen med sina satsningar på den digitala läsaraffären, som bara fortsätter att öka, och som den övriga mediebranschen tar efter.
Årets drev: Årets drev är det som aldrig blev av, mot Anders Tegnell och övriga som är ansvariga för den svenska coronahanteringen.  
Årets mediehändelse: Coronapandemin. Det var en lång startsträcka för de flesta redaktioner, med Sörmlands Media och SVT som två undantag. Under senare delen av hösten har många redaktioner vässat sig rejält, inte minst Expressen. Det har funnits en tanke om att medier inte ska bidra till misstron mot myndigheter och försvåra deras viktiga arbete genom att vara för kritiska, när det i själva verket förhåller sig tvärtom.
Årets citat: ”Under hösten så kommer det bli väldigt tydligt vilka länder som har lyckats bra och vilka som har lyckats mind­re bra.” Anders Tegnell, 1 juni.
Sämst med pandemin: Alla döda, alla långtidssjuka, alla mänskliga kontakter som hindrades.

Fler avsnitt
Fler videos