Gå direkt till textinnehållet

Cordelia Edvardson-pris instiftat

Cordelia Edvardson har fått ett ett journalistpris uppkallat efter sig. Edvardson är mångårig kolumnist på Svenska Dagbladet och mellanösternkorrespondent.

Det är Institutet för Journalistik Medier och Kommunikation (JMK) i Stockholm som tagit initiativ till Cordelia Edvardson-priset som delas ut för första gången på fredag i denna vecka.

Priset ska gå till en en journalist med "ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla" – i Cordelia Edvardsons anda.

Håkan Lindhoff, lektor vid JMK, säger till Svenska Dagbladet att det handlar om en journalistik som sätter fingret på viktiga processer i samhället.

Annons Annons

Prissumman är 10 000 kronor och kommer att delas ut vartannat år. Ett Cordelia Edvardson-symposium om journalistiska frågor ska hållas i samband med priset.

Enligt Svenska Dagbladet säger sig Cordelia Edvardson extra hedrad av priset för att hon tillhör en rad lågstatuskategorier: kvinna. blatte, svartskalle, invandrare lågutbildad, med fyraårig folkskola och judinna.

Hon uppger att journalistikens uppgift "handlar om att laga, att hela vår trasiga, blodiga värld. Men för att man ska kunna laga något måste man upptäcka och visa upp sprickorna och trasigheterna, och det menar jag är skribentens uppdrag."

Fler avsnitt
Fler videos