Gå direkt till textinnehållet

Colombianska staten dömd för tortyr av journalist

Den colombianska staten döms av den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter för kidnappning, tortyr och våldtäkt av journalisten Jineth Bedoya år 2000.

Jenith Bedoya är en av Colombias mest kända och prisade journalister. År 2000 kidnappades hon utanför ett fängelse i Bogotá där hon skulle intervjua en fånge som tillhört en paramilitär grupp om gruppens och regeringens koppling till vapensmuggling. Hon fördes till en annan stad, misshandlades, våldtogs och torterades. Kidnapparna var paramilitära soldater och tre av dem dömdes sedermera för inblandning i bortförandet.

På tisdagen fann den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter den colombianska staten skyldig till kidnappningen och har beordrat staten att utreda, åtala och straffa gärningsmännen, samt att upprätta program för att skydda kvinnliga journalister.

Jineth Bedoya har stöttats av Reportrar utan gränser (RSF) och dess partnerorganisation Fundación para la Libertad de Prensa (Flip) i Colombia.

Annons Annons

– En historisk dom och en upprättelse inte bara för mig personligen utan för alla journalister som mördats eller tvingats i exil pga sitt arbete att skildra och dokumentera vad som händer i Colombia, säger Jineth Bedoya till Reportrar utan gränser.

– Det här är en seger för henne, för Flip, och för RSF. Det är ett slag mot den utbredda straffriheten i fall med brott mot journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande RSF Sverige.

Fler avsnitt
Fler videos