Gå direkt till textinnehållet

Brutalt mord på journalist i Bulgarien

Den bulgariska journalisten Viktoria Marinova, 30, hittades i helgen brutalt mördad i staden Ruse. Hon höll på med en granskning av misstänkt korruption.

På söndagen bekräftade bulgarisk polis att Viktoria Marinova, programledare på regional-tv-kanalen TVN, hittats mördad på lördagseftermiddagen vid en av Donaus flodbankar i staden Ruse nära gränsen till Rumänien, 30 mil nordöst om huvudstaden Sofia. Enligt åklagare ska Marinova ha fått flera slag i huvudet och sedan blivit strypt, rapporterar BBC. Hon ska också ha blivit våldtagen. Hennes mobiltelefon, bilnycklar, glasögon och en del av hennes kläder saknades.

Bulgariens inrikesminister Mladen Marinov uppgav på söndagen att det inte fanns några bevis för att mordet hade en koppling till hennes arbete som journalist. ”Det handlar om våldtäkt och mord. Det finns inga uppgifter om att hon skulle ha blivit hotad”, sade han enligt The Guardian. Premiärminister Bojko Borisov har utlovat en fullständig och noggrann utredning av det brutala mordet.

Viktoria Marinovas sista tv-inslag handlade om de två journalisterna Attila Biro och Dimitar Stojanov som greps av polis i samband med ett stort korruptionsavslöjande i september, som Journalisten berättat om. Hon höll på med en granskning av misstänkt korruption i byn Hitrino, uppger Politico.

Annons Annons

Viktoria Marinova är den fjärde journalisten som mördats i EU de senaste 14 månaderna. Daphne Caruana Galizia från Malta mördades den 17 oktober 2017, Jan Kuciak från Slovakien mördades den 21 februari i år och Kim Wall från Sverige mördades den 10 augusti 2017.

Fler avsnitt
Fler videos