Regeringskritisk journalist dödad av bilbomb

17 oktober, 2017

Den kända maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia sprängdes till döds på måndagen.

Vid 15-tiden på måndagen dödades journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia när hennes hyrbil sprängdes utanför hemmet i Bidnija på Malta. Det rapporterar bland andra Malta Independent.

Enligt den preliminära brottsplatsundersökningen ska bomben ha varit placerad på utsidan av bilen och mängden sprängmedel som användes var omfattande.

Maltas president Marie Louise Coleiro Preca uppger i ett uttalande att landet ”är i chock” efter attentatet och uppmanade till solidaritet med Daphne Caruana Galizias familj.

Det maltesiska journalistinstitutet fördömer mordet och kallar det för en direkt attack mot yttrandefriheten.

För två veckor sedan vände sig Daphne Caruana Galizia till polisen i Mosta och uppgav att hon blivit hotad, uppger den maltesiska TV-kanalen TVM.

Maltas premiärminister Joseph Muscat fördömer mordet och beskriver det som en ”barbarisk attack mot en person och mot yttrandefriheten i vårt land”, rapporterar BBC.

Joseph Muscats arbetarparti vann för fyra månader sedan de allmänna valen, som han valt att tidigarelägga på grund av att Daphne Caruana Galizia avslöjat att hans och hans frus namn förekommer i de så kallade Panamadokumenten.

Daphne Caruana Galizias äldste son Matthew Caruana Galizia är också journalist och arbetar för International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) som ledde arbetet med Panamadokumenten. Han var en av flera internationella föreläsare på Grävseminariet 2016. Han skriver på Facebook:

”Min mamma mördades för att hon stod mellan rättssäkerheten och dem som ville förstöra den, som så många starka journalister.”

Matthew Caruana Galizia berättar också om när han kom till attentatsplatsen och skrek åt två poliser som försökte släcka elden med en brandsläckare.

”’Vem är i bilen?’ frågade de mig. ’Min mamma är i bilen. Hon är död. Hon är död på grund av er inkompetens’.”

Daphne Caruana Galizia arbetade som journalist sedan 1987 på flera maltesiska tidningar, bland annat som kolumnist och redaktör. 2008 startade hon en egen kommentarssajt. Tidningen Politico listade henne tidigare i år som en av 28 personer som utformar framtidens Europa, genom sin djärva journalistik. Tidningen beskrev henne som en ”en-kvinnas Wikileaks på ett korståg mot bristen på insyn och mot korruption”.

Daphne Caruana Galizia blev 53 år.

Taggar: Malta, pressfrihet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies