Gå direkt till textinnehållet

Bonnier tar över distributionen från Postnord

Det sista distributionsbolaget som inte ägs av en tidningskoncern ser ut att försvinna. Bonnier vill ta över verksamheten från Postnordägda TAB, Tidningstjänst AB.

Sedan 1969 har Posten, idag Postnord, drivit bolaget Tidningstjänst AB,  TAB. Bolaget skapades av regeringen för att konkurrera med privata aktörer inom tidningsdistribution. Historiskt har bolaget varit en gigant inom hemkörningen av morgontidningar. 

2001 hade TAB intäkter på över en miljard kronor, och många kunder. Enligt årsredovisningen för 2022 hade intäkterna minskat till runt 10 miljoner. Bland annat tappade bolaget Skånska Dagbladet som kund när tidningen köptes av Gota Media och Bonnier. För några månader sedan förlorade TAB också VK Media som kund, när bolaget tog över verksamheten i egen regi. 

– Vi har haft ganska många kunder, men i takt med att utvecklingen har förändrats för papperstidningen så har vi bara Bonnier kvar, säger bolagets vd Leif Persson. 

Annons Annons

Och nu är alltså förslaget att bolaget ska avvecklas helt när Bonnier News Local tar över det sista uppdraget: tidningsutdelningen i Västernorrland och Dalarna. Bonnier betalar dock inget för att ta över verksamheten.

– Vårt avtal med Bonnier går ut om ett drygt år, och efter det fortsätter de att distribuera tidningarna på samma sätt som vi gjort, säger Leif Persson

Det blir en verksamhetsövergång där all TAB:s personal, enligt senaste årsredovisningen drygt 400 personer, följer med till Bonnier. 

– På så sätt är det rätt odramatiskt. Det är en överlämning i all vänskaplighet, säger Leif Persson. 

TABs verksamhet kommer att bedrivas av Bonway, ett nytt bolag som Bonnier skapat där all distributionsverksamhet samlas. Enligt Bonnier blir nu Bonway den största distributören av morgontidningar i Sverige. 
 

Fler avsnitt
Fler videos