Gå direkt till textinnehållet

Vikariekris på Bonniertidningar inför sommaren

Ansökningarna till sommarvikariat har minskat drastiskt i år och flera redaktioner har svårt att hitta personal. På Bonniertidningarna är det semesterkris – man hittar inte tillräckligt många kvalificerade vikarier.

Svenska redaktioner brukade kunna välja och vraka bland de sökande till sommarvikariat. Men Journalistens årliga undersökningar av sommarvikariaten har visat på en stadig minskning av ansökningar under 10-talet, och att redaktionerna har haft allt svårare att hitta rätt kompetens. I år är minskningen drastisk – och många av de sökande saknar utbildning och har liten eller ingen erfarenhet av att jobba på redaktion.

På Bonnierägda bemanningsföretaget Marieberg Media, som sköter sommarbemanningen för Bonnier News tidningar, har antalet ansökningar minskat med mer än en fjärdedel – från 1 200 förra året till 870 sökande i år.

I Bonnier News ingår 43 dagstidningar, bland dem DN, DI, Sydsvenskan/HD och Expressen, samt de tidningar som tidigare ägdes av Mittmedia och Hall Media.

Annons Annons

– Vi är bekymrade. Vi får färre och färre ansökningar till sommarvikariaten och det är en betydande minskning jämfört med förra året, framför allt ute i landet, men vi har också svårt att hitta kvalificerade vikarier i Stockholm, säger Elsa Falk, verksamhetschef på Marieberg Media (bilden).

Vad beror det på?
– Det vet vi inte säkert. Corona kanske spelar in. Men vi ser ju att intresset för att arbeta i mediebranschen minskar. Det är färre som söker sig till journalistutbildningarna, och många journalistutbildade söker sig till kommunikationsbranschen. Vi har vetat om att de här förändringarna, men kanske inte riktigt har fattat fullt ut hur det slår. Vi måste förmodligen justera sättet vi jobbar på till nästa år.

På vilket sätt då?
– Till exempel behöver vi troligen börja vår rekrytering av sommarvikarier ännu tidigare nästa år.

I andra branscher med vikariebrist brukar arbetsgivare vilja införa semesterperioder, som innebär att sommaren delas upp i två eller tre block. Nu överväger även Marieberg Media en sådan lösning, på grund av svårigheten att hitta vikarier.

Är det några särskilda kompetenser som är svåra att hitta?
– Redigerare framför allt. Webbredaktörer och reportrar är också hårdvaluta, säger Elsa Falk.

Vikariebristen på Bonnier har lett till att anställda uppmanas att ta ut mindre semester i år. En av dem som gått med på att minska semesteruttaget är Anders Forsström, journalistklubbens ordförande på Dagens Nyheter. Han får inte ens sin lagstadgade semester om fyra sammanhållande veckor – utan tre veckor och fyra dagar.

– Trots upprepade annonser saknas vikarier på Bonnier News redaktioner. Detta borgar för högre löner framöver och helst högre lönekrav redan idag, säger Anders Forsström, som också sitter i Journalistförbundets styrelse.

Mittmediatidningarna som sedan 2019 ingår i Bonnier har i år fått 270 sökande till 180 redaktionella vikariat. I huvudsak söker Mittmedia multijournalister men också vikarier till webben, tv-navet och redigeringsnavet.

Marie Göthlund som ansvarat för sommarrekryteringarna på Mittmediatidningarna har tvingats kontakta ett hundratal tidigare vikarier för att fylla sommarvakanserna. Hon uppger att det har blivit allt svårare att hitta rätt kompetens bland de sökande.

– Det handlar inte om brister i utbildningarna, men väldigt många som söker har bara läst ett år på en journalistutbildning och har ingen praktisk erfarenhet av redaktionellt arbete. Det är svårt att bedöma om de kommer att klara av att jobba som journalister. Bristen på rutinerade redigerare är också påtaglig, säger Marie Göthlund.

Att hitta vikarier till de mindre redaktionerna ute i landet är också svårare. Många av de som sökt till Mittmedias sommarvikariat har enbart sökt till redaktioner nära Stockholmsområdet: Södertälje, Norrtälje och Nynäshamn.

– De som vågar prova på en sommar på en mindre ort får ofta väldigt mycket nyttig erfarenhet som de har nytta av senare. Jag skulle önska att fler tog den chansen, både för vår skull och för deras egen skull. Och det är sällan svårt att hitta en tillfällig bostad i en mindre stad, till exempel ett möblerat rum, under några sommarveckor. Förra året hade vi ett par helt nya journalister som tackade ja till vikariat i en liten stad, och sedan fick fast jobb där efter sommaren. Även om de kanske inte stannar där för evigt, så får de massor med erfarenhet om de sedan vill söka sig vidare, säger Marie Göthlund.

Att hitta boende kan dock bli problem om tidningsredaktionen ligger i en klassisk semesterort.

– Boendefrågan är alltid svår i en sommarstad som Västervik. Det faller ofta på att den sökande inte kan hitta eget boende eller inte har råd att hyra något under sommaren på grund av att priserna ökar så förbannat under sommaren, säger Christoffer Nielsen, chefredaktör på Västerviks-Tidningen.

Över hälften av de som sökt sommarvikariat på TV4 saknar journalistutbildning eller erfarenhet. Foto: Tor Johnsson

På TV4 tar man in fler vikarier denna sommar än tidigare år, särskilt webbredaktörer, eftersom den successiva övergången till digital publicering gör att de digitala kanalerna behöver ha mycket innehåll även om de linjära tablåsändningarna kortas under sommarveckorna.

TV4 har fått in 185 sökande till 66 redaktionella sommarvikariat.

– Det kan låta mycket, men över hälften av de sökande saknar journalistutbildning eller erfarenhet. Och om de övriga konkurrerar vi med alla andra riksmedier, säger Erik T Larsson, personalredaktör Nyheter och samhälle, TV4.

Det har inte varit lätt att hitta rätt kompetens.

– Nej. Framför allt redaktörer till komplexa studioprogram som Nyhetsmorgon har det länge varit brist på. I år har det dessutom varit svårt att hitta webbredaktörer. Vi upplever en hårdare konkurrens om vikarierna. I år var dessutom vissa arbetsgivare ovanligt tidigt ute, vilket gör att vi måste överväga att begära in semesteransökningar tidigare än vad som egentligen är rimligt, säger Erik T Larsson.

På Norrköpings Tidningar har man noterat att antalet sökande minskat men det har inte ställt till problem.

– Färre sökande, men hög kvalitet på de som har sökt. Vi är jättenöjda med de vi har anställt, säger Fredrik Lagerqvist, chefredaktör på Norrköpings Tidningar.

Smålandsposten i Växjö har tvärtom sett en ökning av antalet sökande. Till de 16 redaktionella sommarvikariaten har 239 personer sökt, men det betyder inte att det har varit enkelt att besätta tjänsterna.

– Många som söker har ingen utbildning eller erfarenhet. Det har varit svårt, säger Lena Gunnarsson, som ansvarar för sommarrekryteringarna på Smålandsposten.

Daniel Söderqvist, chefredaktör på Vimmerby Tidning, tycker att det har varit svårare att hitta rätt kompetens än när han för några år sedan var redaktionschef på TV4 Norrköping.

– Det är betydligt färre som både utbildar sig till journalister och som finns tillgängliga, säger Daniel Söderqvist.

Färre söker sommarjobb på Corren, uppger chefredaktören Maria Kustvik. Foto: Tor Johnsson

Maria Kustvik, chefredaktör på Corren i Linköping, uppger att man i år tagit särskild hänsyn till mångfald.

– I år är vi extra glada över att ha kunnat erbjuda en av våra praktikanter från i höstas sommarjobb. Hon flydde från Libyen för tio år sedan, och talar både somaliska och arabiska, berättar Maria Kustvik.

Men även i Linköping märks att sommarjobb som journalist inte lockar lika många som tidigare.

– De senaste fem åren har vi märkt att vi har färre som söker sommarjobb hos oss. Det är både färre utbildade journalister som söker, men det är också färre som går journalistutbildning som söker. Och de från journalistutbildning som söker är oftare yngre än tidigare, och har självklart då också mindre arbetslivserfarenhet, säger Maria Kustvik.

En förklaring till att det har varit svårare än vanligt att hitta sommarvikarier för tidningarna och TV4 kan vara att public service-bolagen var ute ovanligt tidigt i år med att boka upp sommarvikarier, särskilt SVT som ”dammsög marknaden” redan i januari och februari.

Flera medieföretag uppger för Journalisten att när de kontaktat sökande med rätt kompetens och erfarenhet hade flera av dem redan fått sommarvikariat på SVT.

SVT har enligt HR-avdelningen inte haft några problem med att hitta vikarier i sommar. Foto: Tor Johnsson

Följaktligen har man på SVT Nyheter inte heller haft några svårigheter att hitta rätt kompetens. I år sökte man totalt cirka 120 sommarvikarier, varav 90 på riksnyheterna och 30 på lokala nyheterna och fick cirka 1 000 ansökningar.

– Vi har haft många ansökningar där kandidater uppfyller våra grundkrav. I det fall spetskompetens efterfrågats som onlinejournalistik samt multikompetens så har vi också haft sökande som uppfyller dessa krav, säger SVTs HR-chef Therese Östling Waller.

På Sveriges Radio har totalt över 1 500 personer sökt de 300 sommarvikariaten.

– Generellt sett tycker vi att vi har bra kvalitet bland årets sökande men det skiljer sig också åt. Vissa redaktioner vittnar om att de haft bättre ansökningar än tidigare år men en sak har varit lite svårare, och det är att hitta erfarna producenter. Några redaktioner nämner att de också haft lite svårt att hitta den digitala kompetensen, säger Claes Bertilson, presschef på Sveriges Radio.

Fakta

Så många sökte sommarvikariat

Medieföretag  Antal vikariat Antal sökande
Västerviks-Tidningen 5 cirka 20
Norrköpings Tidningar 11 25
TV4 66 185
Smålandsposten 16 239
Folkbladet 3 oklart
Östgöta-Correspondenten (74 veckor tot) 10-15
Vimmerby Tidning 5 oklart
Sveriges Radio cirka 300 1 500-1 700
Sveriges Television cirka 120 1 000
Mittmedia 180 270
Marieberg Media* drygt 200 600

 

 

 

 

 

 

 

*Bonniertidningarna inklusive Hall Media, exklusive Mittmedia.

Fler avsnitt
Fler videos