Gå direkt till textinnehållet

Bloggare som hängde ut åtalad frias

En 63-årig man var kritisk till att Västerbottens-Kuriren inte skrev att en åtalad man hade invandrarbakgrund och hängde då ut mannen på sin egen blogg. Bloggaren åtalades men frias eftersom publiceringen kan anses ha ett "journalistiskt syfte".

Det är Dagens Juridik som skriver om ärendet i Västerbotten där en 63-årig man hade läst en artikel i Västerbottens-kuriren om en man från Umeå som åtalats för ofredande och sexuellt ofredande. 63-åringen skrev om fallet på sin egen blogg där han namngav den åtalade och lade ut en länk till åtalet, samt till den åtalades Facebook-sida.

Bloggaren åtalades senare för brott mot personuppgiftslagen men nekade till brott mot bakgrunden att han hade haft ett journalistiskt syfte med publiceringen och att den därför inte skulle omfattas av personuppgiftslagen. I stället menar 63-åringen att syftet med blogginlägget varit att kritisera Västerbottens-Kuriren och medier i allmänhet, för att få dem att rapportera "på ett annat sätt".

Nyköpings tingsrätt slog fast att bloggen fick anses ha ett, i lagens mening, journalistiskt ändamål.

Annons Annons

"Med journalistiska ändamål avses att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. Undantaget för journalistiska ändamål avser inte enbart etablerade media utan även privatpersoner. (Jfr Högsta domstolens dom NJA 2001 s. 409.)”, skriver tingsrätten enligt Dagens Juridik.

Tingsrätten konstaterade även att kränkande uppgifter i sig inte utesluter att undantaget för journalistiska ändamål kan vara giltigt. Eftersom gärningsbeskrivningen inte omfattade förtal så prövades detta inte av rätten.

Den uthängde mannen överklagade till Svea hovrätt som nu gjort samma bedömning och friar bloggaren.

Fler avsnitt
Fler videos