Gå direkt till textinnehållet

Benkö: Hoten mot kvinnliga journalister är ett akut problem

Hatstormarna mot kvinnliga journalister är en akut angelägenhet, som vi gemensamt måste ta på största allvar. Det skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på internationella kvinnodagen.

I en debattartikel på Journalisten riktar Cilla Benkö ljuset mot hoten och hatet som många kvinnliga journalister tvingas utstå i jobbet.

”De kvinnliga journalisterna utsätts generellt för en större andel ofredanden och framförallt handlar det om sexuella ofredanden och stalking. Det finns dessutom tecken som tyder på att kvinnorna i högre utsträckning utsätts för hatdrev som varar en längre tid, jämfört med sina manliga kollegor”, skriver Benkö om erfarenheterna på SR.

Branschen kan inte ensam bära ansvaret för att hantera det här samhällsproblemet, menar hon:

Annons Annons

”Lagstiftningen behöver ses över, polisen behöver få bättre verktyg och de digitala plattformarna behöver ta större ansvar för att rensa bort det hat och hot som förekommer. Hoten som riktas mot journalister som yrkesgrupp måste också tas på större allvar. Åtgärderna och återkopplingen har legat på en alldeles för låg nivå under en alltför lång tid”.

Fler avsnitt
Fler videos