Gå direkt till textinnehållet

Bemanningsanställda rensas ut från SVT

De SVT-medarbetare som är anställda på bemanningsföretagen har under en tid med stort missnöje om hur de behandlas på SVT. Under torsdagen fick de besked: drakoniska nedskärningar och slut på SVT-medverkan på SVT för de allra flesta.(Foto: Lars-Gunnar Gustafsson)

Det handlar i första hand om Mediakompetens, men även personal från Manpower, som i olika former anlitats på SVT. Den externa personalen har klagat över att de behandlades som andra klassens medarbetare, och under ett fackklubbsmöte för några veckor sedan var stämningen uppriven. Men under torsdagen fick de externa medarbetarna besked om att SVT har dragit över sin budget och därför drastiskt måste skära ned på intaget av bemanningspersonal.

Under fredagen har bland annat inrikeschefen, Per Einarsson, gått runt bland de externa medarbetarna och pekat ut vilka som får stanna och vilka som förlorar sitt uppdrag.

Många av dem lämnar SVT i oktober.

Annons Annons

Enligt Lars Magnusson, ordförande för journalistklubben på Mediekompetens och själv inhyrd till Göteborgs-Posten, leder besparingar inom SVT till att stressen och oron har ökat för en redan stressad och orolig grupp:

– Folk har varit oroliga och mått väldigt dåligt. SVT har skött det rörigt och med oklar information. Man har vetat att det är nedskärningar på gång, men inte vilka som skulle drabbas. Rykten har florerat, och informationen har kommit från fel håll. Det är ett exempel på hur folk hamnar i kläm där flera parter är inblandade som uppdragsgivare och arbetsgivare.

Thomas Lundkvist, VD på Mediakompetens, har dock inga besked om kommande uppsägningar på Mediekompetens:

– Jag har inga kommentarer till den frågan. SVTs personalbehov måste du fråga SVT om.

Fler avsnitt
Fler videos