FOTO: RTBF

Belgiskt TV-team greps av polis – direktsände inifrån polisbuss med klocka

21 juni, 2018

Två journalister och tre tekniker från den belgiska public service-bolaget RTBF greps av polis när de bevakade en demonstration i Steenokkerzeel. Deras utrustning och mobiltelefoner beslagtogs men en av reportrarna kunde fortsätta att sända via en klocka. Journalisterna släpptes efter någon timme.

På onsdagen befann sig ett reporterteam från den franskspråkiga public service-kanalen RTBF i Steenokkerzeel för att bevaka en demonstration mot ett flyktingförvar, under uppropet #NotInMyName.

Under demonstrationen beordrade polisen journalisterna att sluta filma, varpå hela teamet greps och deras utrustning konfiskerades, inklusive mobiltelefoner. På filmer från händelsen ser man poliser som förhindrar filmupptagning och för bort journalisterna till en polisbuss.

En av de gripna reportrarna, Himad Messoudi, kunde via en smartklocka få kontakt med studion och rapportera om gripandet inifrån polisbussen. Intervjun med honom sändes live i TV-kanalen.

Efter en dryg timme släpptes journalisterna. Det rapporterar RTBF.

”Detta är ett allvarligt och exceptionellt ingrepp i informationsfriheten som förhindrade RTBF att informera allmänheten om en händelse av allmänintresse. Journalisterna utförde sitt arbete professionellt”, säger RTBFs nyhetschef Jean-Pierre Jacqmin i en kommentar.

På onsdagskvällen uttalade sig Steenokkerzeels borgmästare Kurt Ryon om händelsen, och uppgav att journalisterna inte hade lytt polisens order.

”Jag har haft kontakt med polisen som berättat för mig att de upprepade gånger bad journalisterna att lämna platsen och sluta filma, men de vägrade. De hade inte heller några presskort. Journalisterna säger att de hade sina presskort, men jag litar på polisen när de säger att journalisterna inte visade upp dem”, säger Kurt Ryon enligt RTBF.

Nyhetschefen Jean-Pierre Jacqmin replikerade att RTBF-teamet kunde identifieras dels på företagsloggorna på utrustningen, dels på presskorten som var och en hade med sig.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies