Gå direkt till textinnehållet

Behövs specialiserade klimatreportrar?

Klimatrapporteringen växer. Borås Tidning har anställt en klimatreporter. Behöver svenska medier anställa specialiserade klimatjournalister?            

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle, TV4

Jag tror inte att det handlar om ett par specialiserade klimatreportrar eller inte. Frågan om klimat och hållbarhet kommer att växa snabbare än vi kanske anat, och den skär igenom alla områden. Det viktigaste är därför att höja kompetensen brett. Annars får medierna svårt att klara uppdraget att förstå, granska och rapportera relevant om frågan.

 

Annons Annons

Björn Wiman, kulturchef, Dagens Nyheter

Det behövs absolut kunniga och drivande specialreportrar inom klimatområdet. Men det är inte tillräckligt. Klimatet är inte en fråga som kan placeras i ett journalistiskt ämnesreservat, utan en gigantisk och pågående nyhetsstory som måste integreras i alla områden: ekonomi, politik, migration, säkerhetsfrågor, mat, resor, kultur allt. Som journalister behöver vi lära oss tänka i helt nya banor. Moderna och medvetna läsare kräver det av oss.

 

Ylva Bergman, chefredaktör, OmVärlden  

Ja. Klimatet måste lyftas mer. Men det är viktigt att det inte blir en teknisk rapportering om utsläpp och förmåga att alstra energi. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och måste sättas i ett sammanhang med näringsliv, kultur, politik, hälsa och människors vardag, här har medierna en viktig roll att spela.

Fler avsnitt
Fler videos