Gå direkt till textinnehållet

Även NTM blockerar AI-bottar

NTMs tidningssajter inför blockering av AI-bottar. ”Vi vill ha kontroll över vår journalistik”, säger Camilla Hillerö, dataanalyschef på NTM.

NTMs 17 tidningssajter stoppar nu AI-bottar från att samla in redaktionellt material.

– Vi vill ha kontroll över vår journalistik. Det är fortfarande oklart hur det upphovsrättsskyddade innehållet används av AI-företagen och därför väljer vi att vara försiktiga.  Vi kan inte ge bort vårt material eftersom vi inte vet i vilken kontext det hamnar eller hur källhänvisningen kommer att fungera. Därför har vi beslutat att blockera AI-modeller från att ta del av redaktionellt innehåll på våra tidningssajter, säger Camilla Hillerö, dataanalyschef på NTM, i en kommentar.

Bonnier News, Aftonbladet och flera internationella nyhetsföretag har under hösten beslutat att blockera AI-bottar på sina sajter.

Annons Annons

Beslutet är det första som fattats av NTMs nya strategiska arbetsgrupp för koncernens arbete med AI, AI Task force, som består av nyckelpersoner från hela organisationen.

– Vi ser flera utvecklingsområden där AI-tekniken kommer att ha stor betydelse för läsarupplevelsen på våra tidningssajter. Det pågår flera spännande utvecklingsinitiativ där vi undersöker hur vi kan använda oss av den nya tekniken både för att förbättra användarupplevelsen för våra kunder, men också hur vi kan effektivisera våra interna arbetsprocesser, säger Jens Pettersson, chef för redaktionell utveckling på NTM, i en kommentar.
 

Fakta

NTM
Tidningskoncernen Norrköpings Tidningars Media ger ut 18 prenumererade tidningar i papper och 17 nyhetssajter: Enköpings-Posten, Eskilstuna-Kuriren, Folkbladet, Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar, Katrineholms-Kuriren, Kinda-Posten, Motala Vadstena Tidning, Norran, Norrbottens-Kuriren, Norrköpings Tidningar, Norrländska Socialdemokraten, Piteå-Tidningen, Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter, Upsala Nya Tidning, Vimmerby Tidning, Västerviks-Tidningen och Östgöta Correspondenten.

Fler avsnitt
Fler videos