Gå direkt till textinnehållet

Åtta döms för mordet på Khasoggi

Åtta personer döms för inblandning i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. För fem av dem ändras straffet från döden till 20 års fängelse. 

På måndagseftermiddagen meddelade en domstol i Riyadh domen som betyder att fem personer som tidigare hade dömts till döden nu får straffet omvandlat till 20 års fängelse.

Tre andra döms till mellan sju och tio år för inblandning i mordet, rapporterar bland annat Dagens Nyheter.

Att dödsstraffet ändras beror på att Khashoggis familj gett besked att man inte ville att de skulle dömas till döden, enligt de saudiska lagarna kan en domstol därför inte utdöma dödsstraff.

Annons Annons

Khashoggis kropp har ännu inte hittats och det är okänt hur mordet skulle ha gått till eller vilka olika roller de dömda skulle ha haft i detsamma.

Journalisten har tidigare rapporterat om de första domarna i målet som mötts av stark internationell kritik, eftersom de ytterst ansvariga går fria. 

Såväl FNs särskilda rapportör Agnes Collimard – som i en rapport pekat ut kronprins Mohammed bin Salman som ytterst ansvarig – som Turkiet (där mordet begicks) och internationella pressfrihetsorganisationer har fördömt rättsprocessen.

En talesperson för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa på måndagskvällen att domen var långt ifrån vad Turkiet hade väntat sig. Man uppmanar nu de saudiska myndigheterna att samarbeta med Turkiet i den pågående mordutredning som pågår i landet.

Även Khashoggis fästmö reagerar på domarna som hon kallar "farsartade" på Twitter

Fler avsnitt
Fler videos