Gå direkt till textinnehållet

Att vara mitt i drevet

Hur är det att hamna i en pressad situation och samtidigt ställas i centrum för mediernas intresse? – I sin utbildning borde journalister få lära sig hur människor reagerar vid den här typen av händelser, säger lantbrukaren Christel Bengtsson vars gård för några veckor sedan belägrades av journalister.

I slutet av februari hamnade Evert och Christel Bengtsson i mediefokus efter ett larm om att galna ko-sjuka hittats bland deras djur.
– Trots att jag bröt ihop av pressen försökte TV4 få mig att ställa upp, säger Christel Bengtsson i Våxtorp.

Makarna Bengtsson stod helt handfallna när telefonsamtalet från Jordbruksverket kom på fredagskvällen den 23 februari. Risken fanns att deras gård drabbats av Sveriges första fall av galna ko-sjukan.

Följande dag stod de i centrum för ett enormt pådrag. Gården i Våxtorp var ett begrepp i nyhetssändningarna och telefonen ringde oavbrutet. Makarna Bengtsson och deras sex barn höll sig inne i huset. Utanför väntade ett 20-tal journalister och fotografer.

Annons Annons

Om gården verkligen drabbats av den fruktade sjukdomen skulle konsekvenserna bli ofattbara. Familjen befann sig i något av ett chocktillstånd och bad att få bli lämnad ifred. Ute på gården fanns folk från LRF som skötte informationen.

– Det går inte att föreställa sig uppståndelsen, säger Christel Bengtsson. Vi svarade i telefon när journalisterna ringde men kände att vi inte orkade ställa upp på bild och i TV.

Missnöjda med TV4

Makarna Bengtsson har tagit illa vid sig främst av kontakterna med TV4. Enligt paret Bengtsson hade TV4 först fått nej till en intervju varefter en chef på TV4 ringde.

– Han sa nåt i stil med att det vore bäst för vår egen skull om vi ställde upp, uppger Christel Bengtsson. Jag var helt nerbruten av allt som hänt och uppfattade det som något slags hot. Jag förklarade att jag absolut inte ville visa mig i det tillståndet och började gråta. Han på TV4 sa att vi kommer ner och jag kände att jag inte hade något att sätta emot honom. Jaha, svarade jag bara och tydligen tog han det för ett ja, för efter ett tag stod någon från TV4 på gården och sa att vi lovat vara med.

Evert och Christel Bengtsson är även upprörda över att Rapport och TV4 ska ha spelat in telefonsamtal utan att tala om det i förväg. De anklagar även Expressen för att ha uppträtt påträngande.

“Vi fick mota bort Expressen”

Enligt Ingemo Johansson, ordförande för LRF i Halland, tvingades personal från LRF ett par gånger mota bort folk från Expressen.

– Vi började diskutera om vi skulle kalla på polis men till slut pratade jag med någon chef på Expressen och då lugnade de ner sig, berättar hon.

Trots att en del fotografer tog bilder genom köksfönstret och att någon reporter ringde Evert Bengtssons mor och började ställa frågor tycker makarna Bengtsson att journalisterna sammantaget skötte sitt jobb på ett bra sätt.

– De flesta som ringde förstod hur stor pressen var på oss, tycker Christel Bengtsson. De som inte gjorde det borde få veta hur det är att drabbas. Man är inte sig själv och pressas man att svara på frågor måste ett nej respekteras. Jag upplevde att jag inte hade rätt att säga ifrån.

– Tack och lov tog LRF hand om journalisterna på gården. Utan dem hade vi haft ett helvete, säger Evert Bengtsson. Allt journalisterna behövde veta om BSE och proverna från vår gård fick de av LRF. Men de ville åt tragedin i familjen. Det är väl så journalister jobbar.

sw@sjf.se

TV4 Nyheterna och Expressen: Vi gjorde inget fel

Lars-Åke Larsson är redaktör på Nyheterna i TV4 och den som enligt Christel Bengtsson pressade henne för hårt. Lars-Åke Larsson tillbakavisar anklagelserna liksom uppgiften att Christel Bengtsson gråtande skulle ha avböjt att medverka i TV4.

Enligt Christel Bengtsson ska Larsson sagt att det vore bäst för hennes egen skull att hon var med i TV4.

– Snarare sa jag i vänlig ton något i stil med att det kanske är lika bra att ni ställer upp. Hon var villig att medverka men när reportern kom till gården fick vi besked att hon inte ville vara med, säger Lars-Åke Larsson.

– Jag förstår deras oerhört pressade situation och när vi blev det 147e samtalet den dagen från medierna fick det kanske bägaren att rinna över.

Expressens redaktionschef Anna-Clara Welander svarar via e-post:

– Jag tycker att det var rätt att reportrarna pratat med familjen och frågat dem om den ville medverka. Jag är glad över att reportrarna tagit sitt jobb på allvar, att de inte gett upp direkt.

Anna-Clara Welander beklagar om familjen tagit illa vid sig men framhåller att det rörde sig om en stor nyhetshändelse.

Fler avsnitt
Fler videos