På spåret-säsongen börjar produceras i februari, berättar Jenny Svensson. FOTO: Peter Bergström

”Att få filma från loket kan ta flera månader”

25 november, 2021

Datumet I morgon, den 26 november, har Sveriges Televisions lång­körare På spåret säsongspremiär. Frågeredaktören Jenny Svensson jobbar hela året med produktionen.  

– Jag och producent Martin Sundborn börjar planera säsongen i februari. På våren har vi fyra-fem researchers inne. De får ”sina” städer och går på djupet med dem, lusläser allt. När vi valt ut roliga frågor med en bra blandning planerar varje researcher för inspelning.

Ett par inspelningsproducenter reser runt med SVTs fotografer, som vet exakt hur man sätter upp en kamera i fronten på ett lok.

– Det kan ta flera månader att få tillstånd att göra en sådan grej. Vi har filmat i alla delar av världen: USA, Ryssland och Sudan. Vi har fått nej också, då blir det bilresa.

Vad är mest utmanande i ditt jobb?
– Att försöka förnya sig, inte upprepa samma gamla frågor. Allra svårast är att hitta nya målgrupper. Vi har föryngrat de tävlande, då måste frågorna också förändras. En utmaning för framtiden är att hitta frågematerial som tilltalar folk från alla möjliga delar av landet och världen. Det blir lätt storstadscentrerat och fokuserat på klassisk svensk kanon. Vi måste ut därifrån, ha frågor som funkar oavsett om man är född i Amman eller Bollnäs.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Datumet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies