Gå direkt till textinnehållet

”Att få filma från loket kan ta flera månader”

I morgon, den 26 november, har Sveriges Televisions lång­körare På spåret säsongspremiär. Frågeredaktören Jenny Svensson jobbar hela året med produktionen.  

– Jag och producent Martin Sundborn börjar planera säsongen i februari. På våren har vi fyra-fem researchers inne. De får ”sina” städer och går på djupet med dem, lusläser allt. När vi valt ut roliga frågor med en bra blandning planerar varje researcher för inspelning.

Ett par inspelningsproducenter reser runt med SVTs fotografer, som vet exakt hur man sätter upp en kamera i fronten på ett lok.

– Det kan ta flera månader att få tillstånd att göra en sådan grej. Vi har filmat i alla delar av världen: USA, Ryssland och Sudan. Vi har fått nej också, då blir det bilresa.

Annons Annons

Vad är mest utmanande i ditt jobb?
– Att försöka förnya sig, inte upprepa samma gamla frågor. Allra svårast är att hitta nya målgrupper. Vi har föryngrat de tävlande, då måste frågorna också förändras. En utmaning för framtiden är att hitta frågematerial som tilltalar folk från alla möjliga delar av landet och världen. Det blir lätt storstadscentrerat och fokuserat på klassisk svensk kanon. Vi måste ut därifrån, ha frågor som funkar oavsett om man är född i Amman eller Bollnäs.

Fler avsnitt
Fler videos