Gå direkt till textinnehållet

Besparingar på Gota Media efter annonsras – flera journalister får gå från Borås Tidning

Besparingsåtgärder pågår just nu inom hela Gota Media och behöver spara minst 30 miljoner kronor. Sex äldre medarbetare på Borås Tidnings redaktion har erbjudits avgångsvederlag. ”Jättetråkigt, men det är bra att man försöker lösa det på frivillig väg”, säger journalistklubbens ordförande Pelle Boersma. UPPDATERAD.

Gota Media genomför besparingar på grund av den senaste tidens annonstapp.

Enligt Gota Medias vd Mats Ehnbom finns det inget generellt sparpaket riktat mot journalister i koncernen:

– Varje marknadsområde jobbar var för sig med åtgärder inför budget 2024, och hur de ser ut beror på de ekonomiska förutsättningarna lokalt. Vi är på väg mot ett minusresultat i år och därför behöver vi göra besparingar, säger Mats Ehnbom till Journalisten.

Annons Annons

Budgetmålet för 2023 var satt till en vinst på 30 miljoner kronor och eftersom man nu går mot ett minusresultat är det minst 30 miljoner som måste sparas för att undvika ett negativ resultat.

– Men besparingarna kommer att tas på personalen i sista hand, och vi försöker undvika besparingarna på redaktionerna, säger Mats Ehnbom.

Någon övergripande information har inte lämnats till personalen och besparingarna genomförs successivt och på olika titlar och arbetsplatser inom koncernen.

På Barometern/OT kommer i ett första skede två redaktionella tjänster att försvinna: en på kulturen och en på sporten.

– Vi har motsatt oss neddragningen och har avslutat förhandlingen i oenighet. Det är tråkigt men vi är samtidigt tacksamma att man försöker hitta besparingar genom naturliga avgångar i stället för genom uppsägningar, säger Erika Wiman Snäll, ordförande i journalistklubben på Barometern/OT.

Igår onsdag informerades personalen på Borås Tidning om ett planerat sparpaket som kommer att beröra cirka fem redaktionella tjänster.

Sex av redaktionens äldsta medarbetare som var och en har arbetat i över 20 år på Borås Tidning har erbjudits avgångsvederlag: två fotografer och fyra reportrar. De har fram till slutet på oktober på sig att tacka ja eller nej till erbjudandet.

– Det är kort om tid att bestämma sig när man har arbetat så länge på tidningen, säger journalistklubbens ordförande Pelle Boersma.

Vad tycker klubben om besparingen?
– Det är klart att det är jättetråkigt. Om de som har fått erbjudandet tackar ja försvinner många års arbetserfarenhet, kunskap och lokalkännedom. Men det är bra att man försöker lösa det på frivillig väg.

Vad händer om de inte tackar ja, blir det uppsägningar?
– Vi har aldrig haft uppsägningar av journalister på Borås Tidning, man har alltid löst det på frivillig väg, och min känsla är att den här besparingen också går att lösa utan att det ska bli fråga om uppsägningar.

Fler avsnitt
Fler videos