Gå direkt till textinnehållet

”Att balansera det personliga har varit svårast”

En natt i juni 1992 lämnar 22-åriga Helena Andersson Stadshotellet i Mariestad för att gå hem till sitt föräldrahem i utkanten av stan, men försvinner. Sannolikt har någon längs vägen tagit hennes liv. Två reportrar på P4 Skaraborg – med personliga kopplingar till Helena – har nu grävt i det gamla försvinnandet och fått fram tidigare hemligstämplade uppgifter.

Reportern Pernilla Wadebäck var nära vän med Helena Andersson. Tillsammans med sin kollega Mats Öfwerström vid P4 Skaraborg, som även han umgicks i samma kretsar som Helena, har hon gjort granskningen. De tre träffades senast på Pernillas inflyttningsfest, samma kväll som Helena försvann, innan hon åkte in till stadshotellet.

Bildtext: Pernilla och Helena Andersson. Foto: Privat

Vad kan ni avslöja?
– Jag har länge tänkt på hur man ska kunna berätta den här historien, och lägga fram så mycket som det går kring fallet. Vad det finns för trådar, var utredningen står i dag och så. Sen finns det vissa uppgifter som inte varit ute i medier tidigare men det väntar vi med tills vi publicerar, säger Pernilla Wadebäck.

Annons Annons

Hur är det att gräva i ett fall där ni själva känner personen som försvann?
– Det har såklart varit speciellt, jag har tänkt mycket på hur man balanserar det här. Men jag och Mats Öfwerström har gjort det som vilket jobb som helst. Vi jobbar journalistiskt men skillnaden är att det blir personligt eftersom jag också var med dagen efter Helena försvann hemma i familjens villa, när hennes föräldrar kom hem. Vi är öppna med vad vi har för relation med Helena så det inte ska bli märkligt. Sedan är det viktigt att säga att vi inte presenterar några egna teorier eller spekulationer, utan förhåller oss till det man vet om fallet.

Vad har varit svårast?
– Dels att balansera det här personliga så det inte blir en snyfthistoria från vår sida. Rent känslomässigt har det svåraste varit när jag intervjuade Helenas storasyster hemma i villan. Jag har inte varit i det huset sedan det här hände och det var som att tiden har stått still i det hemmet. Det var precis som att jag skulle kliva in där och hämta Helena till skolan igen.

Fallet Helena är en reportageserie i fyra delar som publiceras digitalt med ett avsnitt om dagen från och med måndagen den 12 juni. På den digitala plattformen kommer det utöver reportagen också att finnas vittnesförhör, video och annat extramaterial. Reportagen sänds även i P4 Skaraborg samt som P4 Dokumentär. 

Fler avsnitt
Fler videos