Gå direkt till textinnehållet

Matti Stenrosen om KBL-grävet om politikern och de sexutnyttjade pojkarna: ”Svårast var att killarna inte ska fara mer illa”

I en serie artiklar kan Kristianstadsbladet/Norra Skåne avslöja hur en tidigare politiker i en skånsk kommun anklagas för att under flera år ha utnyttjat och försökt utnyttja pojkar sexuellt. Ett avslöjande som tog sex månader att rulla upp, där allt till slut lossnade när en ung man valde att berätta vad han utsatts för.

I flera artiklar kan Kristianstadsbladet/Norra Skåne avslöja hur en tidigare ledande politiker i en skånsk kommun anklagas för att under flera år ha utnyttjat och försökt utnyttja pojkar sexuellt. I utbyte mot cigaretter, sprit och pengar ska han ha fått tillgång till pojkarnas kroppar. Själv nekar den före detta toppolitikern helt till anklagelserna.

De kan också visa att ledande politiker i kommunen under flera år haft kunskap om att den granskade politikern skickat sexmeddelanden till en ung man och ordnat spritfester med unga män i partilokalen, och att de kritiseras för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt för att sätta stopp för det.

Matti Stenrosen är grävredaktör på tidningen. Han berättar för Journalisten att det började med att reportrarna Marcus Enochsson och Katarina Bexell fått ett helt annat tips gällande den utpekade politikern.

Annons Annons

De bad då Matti Stenrosen och Martin Söderberg, som båda ingår i grävnavet, om hjälp. Sen började de tillsammans gräva i fallet.

– Det första tipset som kom till lokalredaktionen handlade om att den här politikern umgicks med en påstått kriminell ung man och det fanns misstankar om att han var utpressad. När jag och Martin kopplades in så var det egentligen för att titta på de bitarna, berättar Matti Stenrosen.

Totalt grävde de ett halvår i fallet, om än inte på heltid, och det var när man började lyfta på stenar kring rykten som länge hade gått om att politikern umgicks med unga pojkar som det började lossna.

– När vi började söka efter eventuella offer så lyckades vi först få tag i en kille som berättar att han var under 15 år när han blev sexuellt utnyttjad av politikern. Senare hittade vi en annan kille som är intellektuellt funktionsnedsatt som var i 20-årsåldern när politikern hade en sexuell relation med honom, berättar Matti Stenrosen.

– Den intellektuellt funktionsnedsatte killen var under den tidpunkten också föremål för kommunens omsorg, så det var många som reagerade starkt på att politikern hade en relation med honom, fortsätter han.

För att kunna teckna en bild av händelserna har reportrarna pratat med kommunala tjänstemän, boende i kommunen, poliser och andra som på olika sätt har kunnat bekräfta pojkarnas vittnesmål. De har också tagit del av mejl och sms som politikern har skickat till de här pojkarna och unga männen från sin telefon, messenger eller kommunens mejladress.

– Det som helt klart var avgörande för oss var när vi fick tag i killen som berättat att han var under 15 år när han blev utnyttjad. Vi hade kontakt med honom flera gånger utan att han sa något, men vi fortsatte ringa honom, och till slut berättade han, säger Matti Stenrosen.

Vad var svårast i arbetet?
– Att killarna inte ska fara mer illa av att vi rotar i det här och skriver. Men de är självklart med på att vi berättar detta. Sen har vi haft mycket diskussioner kring namnpublicering eller inte när det gäller politikern.

Hur gick diskussionerna kring publiceringen eftersom många på orten vet vilka det här gäller, även om ni inte namnger?
– Med killarna har vi som sagt försäkrat oss om att de är okej med detta. När det gäller politikern förstår vi att många kan räkna ut vem det handlar om men eftersom han inte längre är aktiv, utan tvingades lämna sina uppdrag till följd av sitt agerande, så har vi valt att inte namnpublicera.

Chefredaktören Jörgen Svensson medger också att det har varit en komplicerad publicering.
– Men vi tycker att vi gjort det balanserat och lagt tonvikten på att många känt till, men inte agerat tillräckligt, säger Jörgen Svensson.

Hur har genomslaget varit?
– Vi har två editioner av tidningen och jag uppfattar att det har varit stort i Kristianstadsbladet men att det har varit enormt i Norra Skåne-editionen. Och det är klart, med tanke på de många rykten och snack som har gått där under lång tid, så är det konstigt att inget har kommit upp till ytan tidigare, säger Matti Stenrosen.

Kommer det fler delar?
– Det vet vi inte än, det vet man ju aldrig, fortsätter han.

Fler avsnitt
Fler videos