Gå direkt till textinnehållet

Assange-affären: Åklagarmyndigheten bör granskas

Åklagarmyndighetens agerade i våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange är bekymmersamt för rättssäkerheten i landet. Det menar Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.(Agneta Lindblom Hulthén)

Agneta Lindblom Hulthén anser att det fanns ett allmänintresse i att publicera att Wikileaks grundare var anhållen i sin frånvaro. Men det hon är kritisk till är hur Åklagarmyndigheten agerat i fallet.
– Oavsett om Julian Assange är skyldig eller inte är jag bekymrad över rättssäkerheten i riket när en person som är anmäld plötslig befinner sig anhållen i sin frånvaro utan att han fått föra fram sin version, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Kammaråklagaren beslutade på fredagen att anhålla Julian Assange på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Chefsåklagare Eva Finné ändrade sedan på beslutet och hävde anhållningsbeslutet utan att i medier förklara vad som låg bakom ändringen.
Agneta Lindblom Hulthén finner Åklagarmyndighetens hantering av ärendet märkligt.
– Jag tycker att Åklagarmyndighetens agerade borde granskas av publicistiska medier. Är det på detta ad hoc-sätt det fungerar blir jag orolig.

Kammaråklagarens agerande har nu JO-anmälts.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos