Gå direkt till textinnehållet

Arne König: Det är ett växande problem

  Journalistförbundets vice ordförande Arne König är oroad över att ett stort antal journalister i världen är på flykt från sina hemländer.

– Det är ett växande problem som är svårt att överblicka, säger König som också är ordförande i Europeiska journalistfederationen, EFJ.

Han känner inte till just bröderna Rahmans fall.

Annons Annons

Störst är problemet i Iran, varifrån en mängd journalister flytt till grannländerna. Arne König är också verksam inom Internationella journalistfederationen, IFJ, som arbetar med frågorna.

– IFJ har engagerat sig i situationen för de flyende iranska journalisterna av vilka många tar sig till Turkiet, ibland stora grupper på en gång. Vi stödjer det turkiska journalistförbundet och dess försök att hjälpa sina iranska kolleger.

Det turkiska förbundet har dock egna problem att tänka på: 50 av förbundets medlemmar är i dag fängslade.

– Fojo har tagit initiativ till en diskussion om möjligheterna att ordna säkert boende för journalister som är på flykt.

– I Sverige försöker Journalistförbundet hjälpa flyktingar med exempelvis asylansökningar. Vi får ofta förfrågningar om hjälp, men tyvärr har vi inte mycket resurser att sätta in.

Sverige och övriga Norden kan erbjuda ett antal journalister och författare safe houses, säkra boenden. Ibland uppstår dock situationen att båda grupperna behöver platserna.

– Kanske vore det klokt att inrätta ett särskilt system för journalister, som oftare befinner sig i akut fara, säger Arne König. Då skulle man kunna öka antalet säkra boenden för båda grupperna.

 

Fler avsnitt
Fler videos