Amerikansk journalist döms till elva års fängelse i Myanmar

12 november, 2021

FOTO: Frontier Myanmar UPPDATERAD. Chefredaktören Danny Fenster har dömts till elva års fängelse av regimen i Myanmar, bland annat för att han uppmuntrat till oliktänkande mot militären. Nya anklagelser riktas också mot Fenster som gör att han kan bli kvar i fängelse på livstid.

Journalisten har tidigare berättat att Danny Fenster, chefredaktör för det oberoende affärs- och nyhetsmagasinet Frontier Myanmar, gripits på Rangoons internationella flygplats. 

Danny Fenster har nu dömts till elva års fängelse för att ha brutit mot immigrationslagstiftningen, haft en ”olaglig förening”, samt uppmuntrat till oliktänkande mot militären, skriver BBC.

Tidigare i veckan kom också nya anklagelser mot Fenster gällande terrorism och uppvigling, brott som kan ge livstids fängelse om han anses skyldig. Rättegången gällande de nya anklagelserna inleds den 16 november.

Fenster arbetade tidigare för Myanmar Now, en oberoende nyhetssajt som kritiserat militären sedan kuppen i vintras, vilket bland annat Frontier Now menar är anledningen till att han nu döms till fängelse.

Enligt BBC har USA legat på för att Myanmar ska släppa Fenster. I ett uttalande strax innan rättegången uppger företrädare för den amerikanska regeringen att det ”djupt orättvisa frihetsberövandet av Danny Fenster är tydligt för hela världen” och kräver att regimen ska släppa honom fri omedelbart.

Sedan militärjuntan i Myanmar tog makten i februari har mer än 100 journalister frihetsberövats, skriver Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF, på sin Twitter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies