Gå direkt till textinnehållet

Alla ska bli multijournalister på Folket

- Vi går mot en situation där alla på tidningen Folket måste räkna med att bli multijournalister, säger chefredaktören Karin Säfström till Journalisten.

 

I år räknar tidningen Folket med en förlust på fem miljoner kronor. 2011 är året då den ekonomiskt ansträngda tidningen ska komma i balans. Men någon befarad nedskärning från att vara sexdagarstidning blir det inte. Däremot räknar ägarna med neddragningen i personalen, som idag uppgår till 22,5 tjänster.

– Jobbet med  att utreda hur vi ska kunna spara är i gång och vi räknar med att bli klara under våren. Men vi jobbar redan otroligt effektivt, så det är svårt att se hur man ska kunna skära i personalen, säger tidningens chefredaktör Karin Säfström.

Annons Annons

Enligt Säfström diskuteras redan nu möjligheten att ge ut gemensamma bilagor med den borgerliga systertidningen Eskilstuna-Kuriren.

– Och journalisterna på redaktionen kommer att behöva arbeta som multijournalister, med text, foto och kanske rörliga bilder. Den nya bredare kompetensen kommer i princip alla att behöva ha, säger Karin Säfström.

I journalistklubben på tidningen tycker man det är för tidigt för att kommentera besparingarna:

– Det kommer knappast att bli några förhandlingar före årsskiftet, så jag kan inte kommentera de lösa idéer som finns. Men det är svårt att se att det ska kunna gå att göra en tidning med så mycket färre än de vi har idag, säger Hans Ekman, i styrelsen på tidningens journalistklubb.

 

Fler avsnitt
Fler videos