Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Klart: Mediemyndigheten ska ansvara för alla utgivningsbevis

Från nästa år är det slut på att två olika myndigheter handlägger utgivningsbevisen.

Regeringen har bestämt att Mediemyndigheten framöver ska ansvara för alla utgivningsbevis. I dagsläget är uppdraget delat mellan Mediemyndigheten och Patent- och registreringsverket, PRV. Om man ger ut en tryckt tidning med minst fyra nummer per år söker man utgivningsbevis via PRV, men för en sajt söker man beviset via Mediemyndigheten.

Regeringen motiverar beslutet med att uppdelningen i dagens mediemarknad inte längre är relevant och att den har lett till att medieföretag behövt söka utgivningsbevis flera gånger.

”En överföring av PRVs uppgift att handlägga ärenden om utgivningsbevis för periodiska skrifter till Mediemyndigheten bedöms innebära flera fördelar i form av en effektivare statsförvaltning och en förenkling för de aktuella företagen”, skriver regeringen i beslutet.

Annons Annons

Mediemyndigheten får 700 000 kronor för att kunna förbereda ett övertagande från årsskiftet. I beslutet står också att reglerna kring anställdas rättigheter vid verksamhetsövergång ska respekteras.

De båda myndigheterna har själva bett Regeringen att fatta beslutet. I en skrivelse 2023 föreslog de att Mediemyndigheten skulle ta över allt ansvar för utgivningsbevisen.

 

Kommentarer

Ett svar till ”Klart: Mediemyndigheten ska ansvara för alla utgivningsbevis”

  1. Då lär väl myndigheter inte få några nya utgivningsbevis, oavsett om det gäller tryckta tidningar eller webbtidningar.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos