Aftonbladet klandras för ledare om Expressens nazistscoop

20 september, 2023

MEN-fällning I en ledartext i Aftonbladet pekades en SD-ledamot ut som aktiv nazist, men det saknas belägg för att personen fortfarande är aktiv som nazist, slår Mediernas etiknämnd fast.

Expressen och Expo avslöjade i slutet av förra året att en SD-ledamot i Nynäshamns kommunfullmäktige varit aktiv i den nazistiska miljön. Men i en ledartext som kommenterade avslöjandet skrev Aftonbladet att personen var ”aktiv nazist”. 

”Även om det är illa nog att alls ha varit nazist är det stor skillnad på publicitetsskadan som uppstår om man påstås ha torgfört nazistiska åsikter för många år sedan eller om man aktivt gör det i dag. För ett sådant påstående krävs starka belägg – även för en ledarsida där medieetiken medger att det ska vara högt i tak för skribenter att bedriva opinion och använda ett tillspetsat språk för att kommentera politik och samhällsfrågor”, skriver medieombudsmannen, MO, Caspar Opitz i sin rekommendation till Medieetiska nämnden, MEN, att fälla publiceringen.

Enligt MO så saknas det belägg för att personen efter 2013 har varit aktiv i den nazistiska miljön. 

MEN går på MOs linje och klandrar Aftonbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies