75 journalisttjänster bort på HD och Sydsvenskan

19 augusti, 2014

Sydsvenskans uppköp av Helsingborgs Dagblad innebär att 75 journalisttjänster försvinner från de två tidningarna. Det är var tredje av journalist, uppger flera medier.

Antalet tjänster på de två tidningarna minskar från 230 till 155. Det skiver sydsvenskan.se. Det är framför allt antalet redigerartjänster som påverkas. Det var beskedet de anställda fick då ledningen för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad presenterade den nya organisationen.

Även fotoavdelningarna kommer att bantas. Efter omorganisationen kommer Sydsvenskan att ha tre fotografer i Malmö och en i Lund.  Helsingborgs Dagblad kommer att ha fyra i Helsingborg.

Kulturredaktionerna slås samman och leds av Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri. Även ledarredaktionerna slås samman och får Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan som chef. Båda tidningarna behåller sina sportredaktioner men de bantas kraftigt.

En gemensam webbredaktion skapas för både Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Redaktionen placeras i Malmö.

Det kommer att finnas kvar stora redaktioner i både Helsingborg och Malmö. Kontoren i Lund, Ängelholm, Landskrona och Höganäs blir kvar.

Företagets förslag ska nu på förhandling och först efter det kommer en exakt plan för hur organisationen ser ut och hur den ska bemannas.

Vi söker Journalistklubbens ordförande Pia Röding för en kommentar

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies