Gå direkt till textinnehållet

40 tjänster bort på VLT och NA

Journalisterna på VLT och Nerikes Allehanda drabbas hårdast av Promedias sparpaket. Tidningarna ska minska personalstyrkan med tjugo tjänster var. Av dem är majoriteten redaktionella tjänster.

Mer än hälften av de 50 miljoner som Promedia ska spara in görs på personalen. Från koncernens sida finns inga pengar budgeterade till avgångsvederlag eller avgångspensioner.
– Finansiering för sådana åtgärder har vi inte gjort. Det finns inte mycket pengar i verksamheten och därmed inget överskott av kapital för stora tillpassningsprogram, säger Johan Fernstrand, VD för Promedia.

 Det är andra gången på kort tid som ett sparpaket slår mot koncernens 15 tidningar. Med förra årets sparpaket ville koncernen minska antalet tjänster med 89, varav 40 på den redaktionella sidan. Med det nya är motsvarande siffra 38 av 50 tjänster.
På flera tidningar pågår nu förhandlingar för att se hur många personer som måste sägas upp.
På VLT ska de flesta av de 20 tjänsterna dras in på den redaktionella sidan.
– Övervägande del kommer att sägas upp. Hur många kommer vi att veta efter förhandlingarna som börjar den 30 mars, säger Elisabeth Bäck, tidningschef för VLT.

Även på Nerikes Allehanda kommer flertalet av de 20 tjänsterna att beröra redaktionen.
– Jag hoppas att vi kan klara detta utan uppsägningar. Men jag är inte hundra procent säker den här gången, säger Ulf Johanssons, tidningschef för NA.
Tidningen kommer även att minska tidningsformatet med minst fyra sidor.
– Vi sparar in på allting för att lyckas över­­vintra.
Läns­­­­­­­­­tidningen i Södertälje har ett sparkrav på sex tjänster, varav tre på redaktionen.
– Det kommer att bli uppsägningar, eftersom koncernen inte vill erbjuda avgångspaket. Men i alla fall en person räddas genom att vi inte tillsätter en tjänst. Det tar på krafterna, eftersom det är andra sparpaketet på kort tid, säger Marie Hedberg, journalistklubbens ordförande på tidningen.

Annons Annons

På Norrtelje Tidning kommer ingen att behöva sluta på redaktionen.
– Vi håller i ställer igen på vikarie­sidan och vi kommer inte att rekrytera en webbredaktör, säger Robert Jonsson, tidningschef Norrtelje Tidning.
 Motala & Vadstena Tidning och Rubrik Media kommer att minska sin personalstyrka med max en tjänst. På Ingress Media och Karlskoga- Kuriren behöver ingen personal gå.

 

Fler avsnitt
Fler videos