Gå direkt till textinnehållet

35 varslas på Bergslagsposten

Bergslagsposten varslade i torsdags om att 35 tjänster ska bort från företaget. Det är ännu inte klart hur många av varslen som gäller journalister.Bergslagsposten i Lindesberg har dragits med ekonomiska bekymmer på grund av bland annat en vikande annonskonjunktur och minskad lönsamhet för tidningens civiltryckeri.

Bergslagsposten varslade i torsdags om att 35 tjänster ska bort från företaget. Det är ännu inte klart hur många av varslen som gäller journalister.

Bergslagsposten i Lindesberg har dragits med ekonomiska bekymmer på grund av bland annat en vikande annonskonjunktur och minskad lönsamhet för tidningens civiltryckeri.

* fortsatt sexdagarsutgivning men med ändrad organisation

Annons Annons

* fyradagarsutgivning

* samordning med moderbolaget Nerikes Allehanda, eventuell utgivning av Bergslagsposten som lokal bilaga till NA.

Alla alternativ förutsatte personalnedskärningar.

Styrelsen valde att satsa på fortsatt sexdagarsutgivning.

– Det var det minst osmakliga alternativet, säger journalistklubbens ordförande Mikael Landberg. Läsarna ska – åtminstone i teorin – inte märka någon skillnad.

All tryckning flyttas över till moderbolaget i Örebro.

Gränserna mellan olika yrken luckras upp

En konsekvens av den förändrade organisationen blir att gränserna mellan olika yrken luckras upp. Medarbetarna blir multimediejournalister som ska fotografera, skriva och redigera.

– Vi har i och för sig medarbetare som är bra på mycket, och i enskilda fall kan det fungera, säger Mikael Landberg. Men för andra blir det en svår omställning.

Även om styrelsen fastnade för den lösning som journalistklubben anser är minst dålig har Mikael Landberg svårt för att glädjas.

– I beaktande av att så många medarbetare ändå drabbas är det svårt att se ljust på lösningen. De skapar en olustig stämning att vissa, främst grafikerna, drabbas hårdare än andra.

Sparpaket på “åtskilliga miljoner kronor”

Lena Jansson, tillförordnad VD för Nerikes Allehanda vill inte gå in närmare på hur mycket Bergslagsposten kan spara genom åtgärdspaketet, men talar om ”åtskilliga miljoner kronor”.

Hon hänvisar till att Bergslagsposten haft flera tunga år ekonomiskt, vilket hon förklarar dels med en allmänt vikande konjunktur, dels med en krympande lokal marknad.

Företagsledningen vill börja MBL-förhandla på torsdag nästa vecka.

– Medarbetarna ska inte behöva gå alltför länge med sin oro, säger Lena Jansson.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos