Gå direkt till textinnehållet

300 journalister täcker Obamas besök

Ett stort uppbåd av svenska och internationella journalister bevakar president Barack Obamas besök i Stockholm onsdag och torsdag.

Claes Jarnaeus på UDs presstjänst förklarar att det är svårt att exakt jämföra bevakningen av presidentbesöket med hur tidigare stora evenemang uppmärksammats.

– Till exempelvis kronprinsessan Victorias bröllop var 2 000 journalister ackrediterade. På senare år har vi ändrat våra rutiner vid stora evenemang och ackrediterat journalister till bestämda positioner.

De hållpunkter under Obamas besök som medierna täcker är presskonferensen på Rosenbad, besöken på KTH och Stockholms synagoga samt statsminister Fredrik Reinfeldts middag för Obama och de nordiska statsministrarna i Sagerska palatset.

Totalt har omkring 300 journalister ackrediterats till de olika positionerna. De utländska journalisterna är både influgna och korrespondenter stationerade i Stockholm.

– Medieföretagens journalister hinner inte bevaka alla punkter på Obamas besök, utan delar upp sig och bevakar från olika positioner.

– På presskonferensen på Rosenbad finns 146 stolar och av dem går 101 till journalister. 40 går till svenska medier, 25 till amerikanska och 36 till övriga internationella medier. Det nordiska inslaget är stort.

Till Sagerska palatset är tio journalister ackrediterade, till KTH 40 och till synagogan 25 journalister.

– 15 amerikanska journalister flyger in med president Obamas konvoj. Därutöver kommer 70 journalister, både amerikanska och internationella, som normalt bevakar Vita huset. Många av dem är från japanska medieföretag.

Enda tillfället när journalisterna direkt kan ställa frågor till Obama är vid onsdagen presskonferens på Rosenbad.

Fler avsnitt
Fler videos