Gå direkt till textinnehållet

20 procent extra för Sydsvenskans frilansar

20 procent påslag av grundarvodet. Det får de frilansar vars artiklar i Sydsvenskan i framtiden vidarepubliceras i Trelleborgs Allehanda, eller i någon av Sydsvenskan-koncernens övriga tidningar. Det blev klart efter närmare ett års förhandlingar.

Utgångsbudet i förhandlingarna var att frilansar skulle få ett påslag på 50 procent enligt frilansrekommendation för att material som publicerats i Sydsvenskan även skulle få vidarepubliceras. 20 procent var det lägsta bud som journalistklubben på Sydsvenska sade sig kunna acceptera.
– Trots att det var det lägsta budet anser vi att det är en lite seger för frilansar, säger Åsa Ohlsson, ordförande för Frilans riks.

Även journalistklubben på Sydsvenskan, som förhandlade för frilansarna, är nöjd med avtalet.
– Det känns som ett viktigt ställningstagande som Sydsvenskan gjort, och det var också vad jag förväntade mig för jag vet att ledningen har en bra inställning till upphovsrätten, säger Ingrid Thulin, journalistklubbens ordförande på Sydsvenskan.

Journalistklubben hade önskat att de 20 procentens påslag skulle gälla från april 2009. Nu fick klubben nöja sig med att Sydsvenskan betalar ut en engångssumma på ungefär 165 000 kronor som delas ut till berörda frilansar.
Förhandlingarna fortsätter med en översyn av frilansarvodena.

Annons Annons

– Vi på journalistklubben förhandlar om ramarna för ersättningen till frilansar, men varje frilans gör ändå sitt eget avtal med tidningen som vi inte har insyn i. Vill tidningens frilansar ha förhandlingshjälp av oss så har de rätt till det enligt frilansavtalet, det är bara att höra av sig, säger Ingrid Thulin.

Fler avsnitt
Fler videos