Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Friandet visar journalistikens betydelse

31 juli, 2013

En man döms till psykiatrisk vård efter att ha erkänt åtta mord. När journalisten Hannes Råstam börjar gräva i fallet upptäcker han den ena märkligheten efter den andra. 2008 visas hans dokumentär på SVT och historien om Sture Bergwall, tidigare "seriemördaren Thomas Quick", får en ny inriktning.  

När Sture Bergwall tar tillbaka sina erkännanden, faller åtalen.
En rättskandal ligger i dagen.

På något sätt måste man utreda vem som bär ansvaret för det. Sture Bergwall själv vill ha en ansvarskommission. Kanske det vore det bästa. Även om åklagaren idag säger att eventuella tjänstefel är preskriberade så är det viktigt att ta reda på hur detta kunde hända.

Hela fallet belyser betydelsen av granskande journalistik. Att det finns tid och möjlighet för journalister att gräva och lyssna på människors berättelser. Hannes Råstam fick Sture Bergwall att öppna sig, annars hade seriemördaren Thomas Quick fortfarande funnits kvar. Nu är namnet istället förknippat med en rättskandal och inte med mord.

Beslutet att fria Sture Bergwall från även det åttonde mordet var väntat och är i sig ett bevis för att rättvisan för honom trots allt segrat, med god hjälp av journalistiken.

För mordoffren finns dock ingen rättvisa. Få tror att de verkliga mördarna någonsin kommer att ställas inför rätta.

 

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Nisse tors, 2013-08-01 16:48

Men var fanns den granskande journalistiken när processen pågick? Det var vad jag förstått inte många journalister som på -90-talet ifrågasatte att TQ/SB var en grym, sadistisk seriemördare. Läs ex vis DN´s rapportering fr den tiden. NSD var väl ganska ensamma om att ifrågasätta.

Inlagt av kerstin hallert tors, 2013-08-01 17:57

Journalistiken i sig kan knappast ta åt sig äran av friandena i rättsskandalen.
Inte heller genren granskande journalistik. Otaliga journalister ägnade ju under årens gång fallet sin uppmärksamhet utan att se skogen för alla träd. .
Äran av friandet tillkommer en enda enskild internationellt synnerligen prisbelönt journalist. Det angelägna för journalistiken och dess granskande genre är alltså
stor ödmjukhet inför en outtröttligt passionerad visselblåsare.
Inte ointressant heller är att Råstam i grunden var musiker och bytte bana först vid 36 år. Våga se betydelsen av den enskildes insats även om man helst talar för kollektivet, bästa Giertta.
Råstams passion är mer angelägen än någonsin för kåren oavsett genre.
I dagens Sverige saknas exempelvis ordet korruption i lagtexterna. Otydliga processer för ansvarsutkrävande innebär dessutom avsaknad av konkreta möjligheter att ställa de styrande till svars antingen de är jurister eller politiker.
Var finns journalisterna som kollar upp jätteverksamheten kommunerna
i vetskap om att det kommunala självstyret endast gäller gentemot regeringen, ingalunda i förhållande till riksdagen som har att lagstifta om kommunerna?
Det är så tyst i det Sverige där den av medborgarna finansierade allmän-tv:n som mål och mening har mesta möjliga publiksiffror för Allsång på Skansen och helt saknar det som är så självklart i övriga EU-länders public service tv, dagliga debattprogram.
Råstams passion för Sverige är vad journalistiken behöver.

Inlagt av Larsa ons, 2013-08-14 01:29

"En man döms till psykiatrisk vård efter att ha erkänt åtta mord."

Fel. Thomas Quick var redan dömd till sluten psykiatrisk vård då han började påstå att han var mördare. Han påstod dessutom att han begått ett trettiotal mord men dömdes bara för åtta av dem.

Friandet visar möjligen en enskild journalists betydelse i detta fall men inget som journalister eller journalistik generellt ska ta ges någon cred utav.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies