Checklista till kulturministern
I valrörelsen var det i princip totalt tyst om medier, yttrandefrihet, demokrati, journalistik. Den tystnaden måste brytas nu efter valet, för det finns mycket att ta itu med.
Vi vet ännu inte vilka som kommer att regera de närmaste fyra åren, inte heller hur regeringen kommer att sättas samman. Men att det blir en ny kulturminister är helt klart. Så, innan alla andra kommer med sina krav så vill jag rikta min uppmaning till hen.
Detta är de viktigaste mediepolitiska frågorna som måste lösas snarast, allra senast före nästa val:
- Styr om presstödet från dagens till ett system där redaktionell styrka, alltså demokratisk kraft, står i centrum. Den strukturomvandling medierna står i just nu kan ge allvarliga demokratiska konsekvenser.
Många medieföretag satsar nytt och stärker sin digitala närvaro, och de flesta kommer inte att behöva ett strukturstöd. Men för att förvissa oss om att det fortsatt kommer att finnas en mångfald av medier i Sverige bör ett särskilt strukturstöd inrättas.
Detta stöd bör väga in alla medieslag. Kommersiell radio har stora problem, kommersiell TV väntas få det, dagstidningarna hade sitt värsta år någonsin, 2013. Även om nya medier växer fram och gror, så vore ett omställningsstöd en god hjälp för många medieföretag för att överleva.
- Ändra riktlinjerna så att även användare av datorer, smartphones och plattor betalar TV-licens. Det är ju rena löjan att bortse från den växande kategorin TV-tittare och radiolyssnare som tar del av hela utbudet utan att ha vare sig TV eller radio. Självklart ska dessa också betala licens. Annars kan vi komma att få en TV- och radioskatt och med den kan det gå som i Finland nyss, där skattefinansieringen av public service plötsligt sänktes.
En stabil finansiering av public service är den bästa försäkringen för att den ska kunna fortsätta vara bred, oberoende och angelägen för hela Sverige.
- Se till att reklamskatten för tidningar avskaffas. Det är vansinnigt att en bransch som är så hårt drabbad dessutom betalar en extra skatt till staten.
- Tryck på för att den lägre momsen för tidningar även ska gälla på nätet. Dagens ordning med 25 procent moms på den digitala tidningen skapar massor av problem.
- Prata yttrandefrihet, betona pressfriheten, värna offentlighetsprincipen. Se till att medborgarna och politikerna i Sverige förstår betydelsen av detta.
Sen finns det saker som kanske ligger utanför ditt bord, men som du säkert kan påverka i regeringen:
Öka trycket på Eritrea för att få loss den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak.
Arbeta hårdare för EUs öppenhet.
Stoppa fler klåfingriga inskränkningar i yttrandefriheten.
Värna upphovsrätten även i den digitala, globala verkligheten.
***
Eftersom jag nu håller på med uppmaningslistor, så vill jag också rikta några uppmaningar till nyss utsedda SVT-chefen Hanna Stjärne.
- SVT är i dag viktigare än förr, bland annat på grund av branta annonstapp och gradvisa upplagefall på tidningssidan. Värna bredden, värna förtroendet.
- Ta hand om de anställda. De är lojala, kunniga och duktiga, men alltför många arbetar med osäkra anställningar. Börja med att ta ett modigt steg och kräv kollektivavtal av alla de bolag SVT anlitar, det skulle sätta en ny och positiv branschstandard.
- Lyssna mycket, men lita också på din egen vision.
LEDARSTICK
VÅR PLIKT ATT MINNAS DAWIT ISAAK
Nu är det tretton år. Tretton år som Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång eller dom. En svensk journalist som gjorde det journalister gör: berättade det som är relevant för läsarna, pratade med dem som behöver lyssnas på. Han ville ha demokrati i det nya Eritrea. För det straffas han ännu. Han greps tillsammans med andra journalister och demokratiförespråkare. Vi får inte glömma, utan måste fortsätta tjata tills de släppts fria.